Pabriks atbild tiem, kas par HIMARS cenu spriež pēc datiem Vikipēdijā

tautaruna.lv 19.oktobris 2022, 17:30
 
F64 Photo Agency
Pirms vairākām dienām sarunā ar portālu "Delfi" Aizsardzības ministrs Artis Pabriks informēja, ka Latvija izlēmusi pirkt sešas artilērijas sistēmas Himars. Tiesa, sašutumu mikroblogošanas vietnē twitter raisījis fakts par potenciālo artilērijas sistēmu iegādes cenu.

Jau vasarā tika ziņots, ka HIMARS iegāde varētu izmaksāt 200 - 300 miljonus eiro. Tas gan raisījis pārdomas vairākiem mikroblogošanas vietnes twitter lietotājiem, kuri neslēpuši sašutumu norādot, ka, piemēram, kaimiņvalsts Lietuva par šo gatavojoties maksāt mazāk.

"HIMARS cena Wikipēdijā 3.8 miljoni $, Lietuva iepērk pa 7.5 miljoni, bet Latvija par 33-50 miljoniem gabalā!!!" norādījis kāds twitter lietotājs.

"Tad vikipēdijā arī var pasūtīt:). Bet, ja nopietni, tad ir virkne rādītāju, kuri nosaka cenu. Viki nekādi nevar būt atskaites punkts un kad visas BV būs nopirkušas un saņēmušas tad varēs runāt. Piebildīšu, ka pērkam kopā," atbildot uz komentāru, mikroblogošanas vietnē twitter norādījis Aizsardzības ministrs A.Pabriks.

Tāpat ministrs skaidrojis, ka šobrīd neviena no Baltijas valstīm vēl cenu nezina.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Aizsardzības ministrs pieļāva, ka nākotnē Latvija varētu iegādāties vēl papildus "Himars" sistēmas. "Protams, ka trīs gadu laikā daudz kas var mainīties. Tas nenozīmē, ka pie sešām sistēmām apstāsimies. Tikpat labi nākotnē iegādāsimies vēl vairāk šo sistēmu. Jāskatās pieejamais finansējums un citas pozīcijas. Plānošana par raķešu artilēriju iegādi sākās jau pirms trīs gadiem," uzsvēra ministrs.

Ņemot vērā armijas attīstības plānus, Aizsardzības ministrija septembra sākumā nolēmusi sākt sarunas ar ASV par uzņēmuma "Kongsberg Defence & Aerospace" pretkuģu raķešu sistēmu NSM (Naval Strike Missile) iegādi. Šodien Pabriks aģentūrai LETA pieļāva, ka Latvija pirmās saņemšot minētās krasta aizsardzības raķetes, nevis "Himars" sistēmas.

Runājot par citiem artilērijas spēju stiprināšanas projektiem, Pabriks septembrī informēja, ka tiek vērtēta modernizācija attiecībā uz munīciju un, ja būs iespēja, tiks iegādātas vēl modernākas pašgājējhaubices nekā patlaban ir bruņoto spēku rīcībā. Pašlaik Latvijas rīcībā ir pirms dažiem gadiem no Austrijas iegādātās pašgājējhaubices.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas