Atklāts, kāpēc patiesībā Ādažu čipsi kļuvuši tik dārgi

tautaruna.lv 4.jūlijs 2022, 3:30
 
F64
Latvijas iedzīvotāji pievērsuši uzmanību tam, cik tagad dārgi veikalos maksā kartupeļu čipsi. Pēc pirmās nepieciešamības precēm cenas pieauga arī uzkodām. Ražotājs saka, ka tam ir vairāki iemesli, ziņo LTV raidījums "Сегодня вечером".

Ādažu čipsi patiešām tiek ražoti Ādažos, lai gan uzņēmums - Orkla - ir norvēģu.

“Svarīga loma čipsu ražošanā ir augu eļļai. Līdz šim to esam pirkuši Ukrainā. Pēc kara sākuma Ukrainā augu eļļas cena starptautiskajā tirgū strauji pieauga. Saulespuķu eļļas cena ir dubultojusies vai trīskāršojusies,” stāsta Orkla pārstāve Lineta Mikša.

Ražošanā dienā tiek izmantotas no 10 līdz 12 tonnām augu eļļas. “Cenu ietekmē ne tikai izejvielas, bet arī iepakojums, darbaspēka izmaksas, izmantotie energoresursi, transporta un loģistikas pakalpojumi. Cenas šim visam ir uzkāpušas debesīs. Pat kartupeļiem. Elektrības cena ir pieaugusi trīs vai četras reizes, gāzei - sešas reizes. Un tiek prognozēts, ka tās pieaugs vēl vairāk. Čipsu pakas cena pieaugusi no 30 līdz 90 procentiem. Un, protams, tas viss ietekmē preces gala cenu,” skaidroja Lineta Mikša.

Čipsu ražošana sākas ar kartupeļu vagām. Uzņēmumā stāsta, ka lielākā daļa kartupeļu tiek audzēti Latvijā. Un te kā paveicies - vai būs labas ražas gads. Un šogad cenas pieaugušas arī minerālmēsliem. “Salīdzinot ar pagājušo gadu, minerālmēslu cena ir dubultojusies. Dīzeļdegvielai cenas ir dubultojušās, slāpekļa mēslojums - piecas reizes. Pavasarī, izprotot situāciju, par 18% sadārdzināja kartupeļu iepirkšanu un solīja zemniekiem kompensēt degvielas sadārdzinājumu,” sacīja Orkla lauksaimniecības dienesta direktors Ilgvars Krūmiņš.

Lielākā daļa uzņēmuma izmantoto mēslošanas līdzekļu tiek ražoti Norvēģijā. Bet specifiski visu laiku pirkti Baltkrievijā un Krievijā. “Saistībā ar politisko situāciju tiek slēgts imports no Baltkrievijas un Krievijas. Sākumā tos nevarēja atrast citur. Vēlāk atrada, bet daudz dārgāks,” atzina Ilgvars Krūmiņš.

Uzņēmumā stāsta, ka čipsu cenu nosaka arī konkrētais veikals - un dažādās vietās tā var atšķirties. Taču to pašu var teikt par visu pārējo pārtikas preču cenām. Tas, vai cenas kādreiz pazemināsies, ir atkarīgs no situācijas pasaulē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:09

Jaunākās diskusijas