Sieviete sūdzas par mediķu attieksmi pret viņas slimo māti

tautaruna.lv 4.jūlijs 2022, 7:00
 
F64
90 gadus vecas seniores kājā samilztot iekaisumam, vairākkārt nogādājot viņu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā “Biķernieki”, meita uzstājusi, lai māti patur slimnīcā un sniedz kvalitatīvu ārstēšanu, tomēr katrreiz hospitalizācija atteikta, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Raidījuma “Bez Tabu” redakcijā vērsās Silvija, kuras 90 gadus veco māti vajā dažādas veselības problēmas, bet strauji veselības stāvoklis pasliktinājies pēdējos trīs mēnešos. Ar grūtībām pārvietojoties, sirmgalve norīvēja papēdi. Meitas Silvijas centieni apārstēt mātes kāju izrādījās nesekmīgi, iekaisums sāka samilzt: kāja sapampa un kļuva sārta. Tā kā māte vairs nespēja pārvietoties un viņu mocīja sāpes, meita Silvija izsauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādi, kas nogādāja sirmgalvi RAKUS stacionārā “Biķernieki”. Silvija cerēja, ka ārstniecības iestādes dakteri uzņems māti slimnīcā un sniegs kvalitatīvu medicīnisko palīdzību, lai mazinātu iekaisumu.

"Aizveda, pēc stundas pateica, ka viņai tur nekādas vainas nav. Bija vēls, specializētie pārvadātāji vairs nestrādāja. Par laimi, taksists bija laipns: visādi palīdzēja mammai iekāpt, bīdīt sēdekli, lai dabūtu mašīnā mammu. Burtiski uzstiepām viņu mājās otrajā stāvā," pauda Silvija.

Ārstēšanās mājās rezultātu nedeva, pēc mēneša iekaisums krietni samilza.

"Pagāja mēnesis, vedām atrādīt pie ķirurga atkal uz tiem nelaimīgajiem “Biķerniekiem”. Aizvedām uz turieni, ķirurgs pat nepaskatījās, sakliedza uz mums un atkal sūtīja mājās. Piesaistījām spectransportu, aizvedām mājās. Tā kopā trīs reizes vadājām, bet slimnīcā viņu neuzņēma."

Seniores meita Silvija raidījumam pauda neizpratni, kāpēc NMPD brigādes katrreiz veda māti uz RAKUS stacionāru “Biķernieki”, kaut norādījusi ”ātrās palīdzības” mediķiem, ka tur, pēc viņas domām, mātei nesniedz kvalitatīvu aprūpi.

NMPD strikti pieturas pie valstī izstrādātā hospitalizācijas, kas nosaka, ka pacientus ar konkrēto diagnozi - iekaisumu ekstremitātē - nogādā “Biķerniekos”, raidījumu informēja Raita Krišjāne, NMPD Operatīvās vadības centra vadītāja.

Silvija raidījumam stāstīja, ka pēc kārtējā atteikuma stacionēt māti, pēc salīdzinoši neilga laika viņai, atrodoties mājās, kļuva vēl sliktāk: paaugstinājās ķermeņa temperatūra, mocīja vēl spēcīgākas sāpes kājā, ekstremitāte piepampa. Atkārtoti izsaucot NMPD brigādi, tā atkal sirmgalvi nogādāja “Biķerniekos”.

"“Biķerniekos” man pateica, ka neko nevarot pārbaudīt. Nevarot uztaisīt analīzes, pārbaudes, visu pārējo darot “Gaiļezerā”. Tad es “Biķerniekos” teicu, lai izsauc transportu un pārved uz “Gaiļezeru”. Atbildēja, ka neko tādu nedarīs. Teica, lai vedam mājās. Mamma nestaigā, bija nočurājusies, kāja sāka tecēt - kāds litrs iztecēja no kājas. Ietinām kāju celofāna maisā, lai mašīnu nepiesmērētu un atkal vedām mājās ar spectransportu."

RAKUS pārstāve Ilga Namniece, komentējot Silvijas pārmetumus par mātes nehospitalizēšanu, norādīja, ka ārstam jāievēro stingras medicīniskas vadlīnijas, lemjot par sasirgušā stacionēšanu ārstniecības iestādē. Ārsts katrreiz uzskatījis, ka Silvijas mātes kājas iekaisums ārstējams mājās.

Nesen Silvijas mātei kļuva vēl sliktāk. Kārtējo reizi piesaistītā NMPD brigāde šoreiz lēma nogādāt seniori RAKUS stacionārā “Gaiļezers”, jo to ļāva citu veselības kaišu konstatācija. Šobrīd seniore uzņemta “Gaiļezerā”, kur, kā stāstīja Silvija, māte ievietota ar nopietniem iekšējo orgānu bojājumiem.

Silvija uzskata, ka šo citu kaišu cēlonis ir ielaistā kājas infekcija, kuras, viņasprāt, nebūtu, ja māte tiktu laikus hospitalizēta.

Silvija apņēmusies ar sūdzību vērsties Veselības inspekcijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:48

Jaunākās diskusijas