Laika zīmju vērotājs prognozē, cik karsts laiks gaidāms jūlijā

tautaruna.lv 4.jūlijs 2022, 14:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency
Lai gan pēdējo nedēļu laikā vasara mūs lutinājusi ar pamatīgu tveici un saulainu laiku, jaunākā laika prognoze liecina, ka nākamnedēļ pakāpeniski kļūs vēsāks. Tikmēr laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs publicējis jaunākās prognozes, kurās skaidro, vai tik karstu laiku, kādu piedzīvojām pēdējo nedēļu laikā, sagaidīsim arī jūlijā.

"Ticējums saka, kāds janvāris, tāds jūlijs. Ja janvāris sauss un auksts, tad jūlijs sauss un karsts. Ja puteņains un dziļš, tad vasara slapja. Ja atskatās uz 2022. gada janvāri, tad janvāra pirmajā pusē pārsvarā atkušņi un tikai 11. janvāra vakarā temperatūra sasniedza mīnus 15 grādus. Sniega sega neliela vai minimāla. Nepastāvīgi laikapstākļi bija arī janvāra otrajā pusē. Atkušņi, dažu grādu sals naktīs un neliels sniegs. Tas norāda, ka Liepu mēnesis jūlijs varētu būt bagāts ar nokrišņiem un mēreni silts. Uz viduvēju jūliju gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā norādīja arī laika apstākļi nozīmīgajās 27. un 28. maija dienās," savā blogā norāda V.Bukšs.

Viņš arī uzsver, ka ņemot vērā iepriekšminēto un to, ka janvārī izpalika stiprs sals un sniegputeņi, tad Siena mēnesis jūlijs rādās būt tuvu normai un iespējams, nedaudz siltāks nekā parasti. "Nokrišņu nedaudz vairāk par mēneša vidējo normu un tie pārsvarā īslaicīgi, bet nereti ar stiprām lietusgāzēm. Un kā jau mūsu zemītē pierasts, to sadalījums nevienmērīgs. Ja kādā zemes stūrītī lietu gaida kā svētību, tad citā tas var izraisīt vietējus plūdus. Ja neņem vērā karstumu jūlija sākumā, tad tālāk, dienu, kad temperatūra sasniegs +30 un vairāk, varētu arī nebūt. Te jābūt uzmanīgam, jo aizejošā jūnija straujais karstuma vilnis mēneša nogalē kā atvilnis ar +33 un vairāk grādiem var atkārtoties arī jūlija otrajā pusē, laikā ap 20., 25. jūliju," skaidro laika zīmju vērotājs.

Viņa prognozes arī liecina, ka ja mēneša pirmajā pusē - laikā līdz Septiņu brāļu dienai 10.jūlijā - vēl varētu sagaidīt stiprus nokrišņus, tad mēneša otrajā pusē to daudzums pakāpeniski samazināsies. Sausākās un saulainākās dienas varētu sagaidīt laika posmā no 22. līdz 25.jūlijam.

Tikmēr Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra jaunākās prognozes liecina, ka nākamajā nedēļā laikapstākļi būs mainīgi, daudzviet palaikam līs, nedēļas sākumā valsts austrumos gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes. Virs Latvijas teritorijas, ieplūstot vēsākam gaisam, pakāpeniski turpinās samazināties gaisa temperatūra, nedēļas otrajā pusē dienās vairs nebūs siltāk par +16, +21 grādam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:50

Jaunākās diskusijas