Latvijas mediķe vēršas pie visiem, kas izslimojuši ar Covid-19

tautaruna.lv 12.februāris 2022, 13:09
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Ģimenes ārste mikroblogošanas vietnē Twitter aicina visus, kas pārslimojuši ar Covid-19, pasekot līdzi savam veselības stāvoklim.
Ārste runā par to, ka pēc pārslimošanas ar Covid-19 ir iespējamība, ka attīstījies POTS jeb posturālās ortostatiskās tahikardijas sindroms.

"Pārslimoji covid? Pēc tam sākās sirdsklauves un galvas reiboņi, kas parādās, pieceļoties sēdus vai stāvus no guļus pozīcijas? Pagājuši jau vairāki mēneši, bet nekas nav mainījies? Iespējams, ir attīstījies POTS jeb posturālās ortostatiskās tahikardijas sindroms."

Viņa gan uzsver, ka slimība ir ārstējama.

"Vispirms jādodas pie ārsta un jāpārliecinās, ka par iemeslu nav kāda sirds slimība. POTS ārstē ar dzīvesveida korekciju: palielinot uzturā sāli un ūdeni, mazas un biežas ēdienreizes, mērenas fiziskās aktivitātes, kompresijas zeķes. Ja nepieciešams, ārsts nozīmēs medikamentus. Labās ziņas: ap 80% atveseļojas. Ne tik labās: reizēm atveseļošanās aizņem 5 gadus. Tiesa, šie skaitļi balstās uz pētījumiem, kas veikti vēl laikos pirms Covid-19 izraisītiem POTS, un, iespējams, nākotnē mainīsies."

Pirms kāda laika vēstījām, ka to Covid-19 pacientu vidū, kuriem pēc pārslimošanas ir nepieciešama rehabilitācija, visbiežāk tiek konstatēti plaušu bojājumi, kā arī neiroloģiska rakstura vai kardiovaskulāras problēmas, preses konferencē pastāstīja Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja Anda Nulle.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:59

Jaunākās diskusijas