VIDEO: Laika zobs apskādējis Nacionālā mākslas muzeja kāpnes

Portāls nra.lv 12.aprīlis, 21:45
 
Ekrānuzņēmums / 360TV
Maijā apritēs astoņi gadi kopš Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atguva savu spozmi un vēra durvis apmeklētājiem pēc vērienīgās 30 miljonu vērtās ēkas rekonstrukcijas. Laiks ir nepielūdzams - šķiet tas notika tikai vakar, tamdēļ daudzos izbrīnu raisa fakts, ka muzeja fasādi atkal vīstīs stalažās un plēvēs un tur notiks būvdarbi.

Izrādās, pie vainas ir muzeja galvenās kāpnes jeb centrālā ieeja, kas patlaban izskatās pavisam bēdīga. Vai tas ir tikai kosmētisks defekts, vai arī ir apdraudējums apmeklētājiem, uz muzeju raudzīt problēmu devās “360TV ZIŅneši”.

Apdrupušas no abām pusēm apmeklētājus sagaida Nacionālā mākslas muzeja kāpnes. Apmetums lūp nost. Skats bēdīgs. Vai kādam tas maz rūp jebšu muzeja centrālā ieeja pamesta novārtā sabrukšanai?

Izrādās, ka problēma ar ūdens noteci bija kā pirms rekonstrukcijas, tā tagad pēc. Kā dadzis acī duras šie klimata ietekmē radušies bojājumi apdares slānī. Bet būvnieki līdz šim neko nav varējuši līdzēt - vien kosmētiski nesmukumu aizmālēt.

Muzejs ir ļoti apmeklēts - pēdējos divus gadu, jo īpaši. Tas esot pārsteigums arī pašiem muzejniekiem. Pārspēti pat pēc rekonstrukcijas apmeklētības rekordi, kad skaidrs - visi gribēja nākt raudzīt jauno muzeja spozmi. Pēdējo vērienīgo izstādi, kas tikko bija veltīta mākslinieka Jāzepa Grosvalda talantam un personībai, apmeklēja 50 tūkstoši interesentu. Acīmredzot, saturs ir tas, ko šobrīd apmeklētājs novērtē, ēkas arhitektūras apbrīnošanu atstājot otrā plānā.

Rīgas dome, kā muzeja saimnieks, aprīļa beigās ķersies klāt problēmas novēršanai. Tā kā muzeja ēka ir valsts kultūras piemineklis, iejaukšanās nevar būt radikāla. Skaidrs, ka kāpņu apdare pilnībā tiks apjaunota, bet vai izdosies novērst problēmas cēloni, nav zināms.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:01

Jaunākās diskusijas