"Atstāja izgāztuvi"; Vaikulei skarbs viedoklis par nogāzto Uzvaras pieminekli

tautaruna.lv 5.maijs 2023, 3:00
 
F64
Festivāla "Laima. Rendezvous. Jurmala" priekšvakarā Laima Vaikule ik nedēļu sarunājas ar YouTube kanāla "И грянул Грэм" vadītāju, kur viņa atbild uz dažādiem skatītāju jautājumiem. Nesen dziedātāja atbildēja uz jautājumu par savu attieksmi pret padomju pieminekļu nojaukšanu Latvijā.

Pirmkārt, Laima Vaikule atzīmēja, ka daudzi cilvēki jauc jēdzienus PSRS un Krievija. Dziedātāja atgādināja, ka PSRS ietvēra 15 republikas, un mudināja visu neattiecināt uz Krieviju.

Viņa arī atbalstīja Latvijas varasiestāžu rīcību, kas pagājušajā gadā nojauca pieminekli Uzvaras parkā.

"Es nesaprotu cilvēkus, kas runā par pieminekļiem, viņi saka, ka grib noliekt galvu karavīra pieminekļa priekšā. Bet tad aizejiet uz kapsētu pie sava tēva valstī, kurā viņš dzīvoja, un nolieciet galvu. Šis ir tikai piemineklis nevis apbedījuma vieta.

Man ir vieta, kur apglabāts mans tēvs. Starp citu viņš arī karoja Sarkanajā armijā. Tāpēc es iešu pie viņa kapa, kāpēc man vajadzīgs šis piemineklis, nesaprotu. Tam nav nekādas mākslinieciskas vērtības. Turklāt pēdējā laikā cilvēki uz turieni nāca tikai iedzert. Un pēc svētkiem atstāja tikai izgāztuvi. Kas tur labs?" par nojaukto pieminekli sacīja Vaikule.

Viņa piebilda, ka nekad nav bijusi pie šī pieminekļa, tikai braucot garām.

Tajā pašā laikā māksliniece nenosodīja grupu DDT un Andreju Makareviču, kuri dažādos gados uzstājās 9. maijā Rīgā pie pieminekļa.

"Līdz 2022. gadam šim piemineklim bija cita nozīme. Līdz Krievija privatizēja Uzvaras dienu un visu pasaulē, ka viss ir viņu, tikai labais pieder viņiem, tagad vērtība ir zudusi. Visa Padomju Savienība cieta kara laikā. Un tagad tikai Krievija, tanki Sarkanajā laukumā, mēs uzvarējām. Un kur ir pārējie? Turklāt viņi ņēma un uzbruka Ukrainai. Uzvarētāji ... vai viņiem tagad nav kauna?" sacīja Laima.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:50

Jaunākās diskusijas