Hermanis izsakās par labo lietu "TV Rain" skandālā

tautaruna.lv 5.decembris 2022, 16:48
 
Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency
Aizvadītās nedēļas izskaņā Valsts drošības dienests informēja, ka sācis pārbaudi saistībā ar televīzijas kanālā "TV Rain" izskanējušajiem izteikumiem, kas rada aizdomas par šī televīzijas kanāla sniegtu palīdzību Krievijas okupācijas spēku karavīriem. Par skandālu, kas skāris minēto TV kanālu, izteicies arī Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis.

"Tvrain ir saputrojušies situācijā, kur paši atrodas opozīcijā putinam, bet vienlaicīgi pārdzīvo par saviem nabaga "malchikiem" krievu armijā. Faktiski, viņu situācija ir vēl vairāk neiespējama - jo viņu mērķa auditorija ir tieši krievijas krievi, bet paši patlaban atrodas valstī, kura iesaistīta kara pretējā pusē.Pilnīga pretruna. Jo tikai idioti joprojām tic, ka tas ir kaut kāds "putina karš"," sociālajā tīklā facebook raksta Jaunā Rīgas teātra režisors.

"Mēs saprotam, ka putins ir tvrain ienaidnieks, bet vienlaicīgi viņi simpatizē tautai, kura tagad centīgi uzvedās kā mūsu ienaidniece. Šīs pretrunas laba ilustrācija ir Navaļnija komandas un tvrain cīņa pret korupciju krievu armijā. Jo tikai pateicoties korupcijas novājinātai krievu armijai Ukraina un mēs spējam tagad efektīvi pretoties. Citiem vārdiem, - šodien pretkorupcijas cīnītāji krievijā ir Ukrainai visbīstamākie. Šais dienās Viļņā notika kārtējā emigrācijas opozicionāru konference, kur visi viņu ekonomikas un politikas eksperti bija diezgan vienoti, ka pašreizējais krievijas režīms nemainīsies (pat ja putins tiks nomainīts) un paliks tāds uz ilgiem laikiem.Līdz ar to visa šī situācija būs ilgtermiņā un visticamāk - uz ļoti ļoti ilgiem laikiem. Līdz ar to mums jāveido jauna stratēģija ar visu šo. Varu tikai atkārtot to pašu, ko publiski izteicu jau pašā vasaras sākumā: tvrain jādodas uz valsti, kura nav iesaistīta karā pret Krieviju," norāda A.Hermanis.
Publikācijā sociālajā tīklā facebook režisors arī paudis viedokli, ka "nu labā lieta ar šo tvrain beidzamo skandālu ir tāda, ka, palasot soctīklus, mēs 24 h laikā esam uzzinājuši, ko par Latviju un latviešiem patiesībā domā visi krievu putina opozīcijas līderi, viņu viedokļu līderi un pārējie viņu twittera un youtube eksperti, gan šeit, gan citur pasaulē.Īsumā - viņi mūs nicina no visas sirds un sirsnīgi.Tā ir atklāsme. Paldies mūsu ārlietu ministram, kura viltīgais plāns ļāva šo visu uzzināt."
Kā vēsta informācija Valsts drošības dienesta mājaslapā, tad konkrētie izteikumi konstatēti šā gada 1. decembrī televīzijas kanālā "TV Rain" demonstrētajā ziņu raidījumā "Šeit un tagad". Raidījuma laikā tā vadītājs aicina skatītājus sniegt informāciju par mobilizēto Krievijas pilsoņu apstākļiem frontē un pauž cerību, ka televīzijas kanāls daudziem Krievijas karavīriem jau spējis palīdzēt "ar aprīkojumu un elementāru ērtību nodrošināšanu".

VDD brīdina, ka, ņemot vērā Krievijas okupācijas spēku veiktos noziegumus pret Ukrainu un tās tautu, nekāda veida atbalsta sniegšana agresorvalstij Krievijai nav pieļaujama. VDD atgādina, ka par jebkādā veidā iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas tiešu vai netiešu vākšanu vai nodošanu ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei, kuras darbība ir vērsta pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijas Republikai saistošām starptautiskajām tiesībām, ir paredzēta kriminālatbildība (Krimināllikuma 77.2 pants).

VDD jau vairākkārt ir brīdinājis par lēmumu pieņemšanu atbildīgās institūcijas un amatpersonas, ka Krievijas tā dēvēto neatkarīgo mediju darbības pārcelšana uz Latviju ir saistīta ar dažādiem riskiem. Pirmkārt, no agresorvalsts ieceļojušie mediju pārstāvji rada izlūkošanas riskus. Tā kā šie mediju uzņēmumi un žurnālisti ilgstoši ir strādājuši agresorvalstī, nav izslēdzamas atsevišķu Latvijā darbību uzsākušo mediju vai to pārstāvju saites ar Krievijas specdienestiem. Tāpat iespējama pastiprināta Krievijas specdienestu interese par emigrējušo mediju darbībām Latvijā.

Otrkārt, Krievijas mediju pārstāvju darbība Latvijā ir saistīta ar riskiem Latvijas informatīvās telpas drošībai. Krievija gadiem ilgi ir īstenojusi mērķtiecīgus un sistemātiskus pasākumus sabiedriskās domas ietekmēšanai atbilstoši Krievijas interesēm, līdz ar to pastāv risks, ka atsevišķu mediju veidotajā saturā var tikt iekļauti pret Rietumvalstīm, tajā skaitā Latviju, vērsti vēstījumi," norādīts VDD publicētajā informācijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:35

Jaunākās diskusijas