Navaļnijs stāsta, ko nozīmē mirt no "Novičok"

Viktorija Gabrjuna 9.oktobris 2020, 10:30
 
Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kas nesen tika saindēts ar indi "Novičok" "Youtube" raidījumā pastāstījis, kādas bija pirmās izjūtas pēc tam, kad inde sāka iedarboties.

Kā stāstīja Aleksejs, slikti viņš sajutās lidmašīnā ceļā no Tomskas. Lai novērstu uzmanību, lūdza, lai blakus sēdošā preses sekretāre sāk ar viņu runāt. Kad sieviete sākusi runāt, Navaļnijs redzējis un dzirdējis runu, taču neesot to sapratis.

"Es sēdēju un domāju, kas notiek. Nesāp sirds, kuņģis... parasti var analizēt, ka man sāps sirds, kuņģis, galva, vēl kaut kas. Bet te tu nevari saprast," stāstīja Navaļnijs.

Tad viņš nolēma aiziet uz labierīcībām, nomazgāt seju, bet arī tad labāk nekļuva. Politiķis atceras, kā izgājis no tualetes un sapratis, ka nespēs pats saviem spēkiem aiziet līdz sēdvietai un nokritis lidmašīnā.

Tālāk viņš vairs neko neatceras.

"Man daudzi cilvēki jautājuši, kā tas ir - mirt no "Novičok", bet to ir grūti paskaidrot. Tas ir kaut kas tāds, ko tu neizjūti ikdienas dzīvē. Jā, ir lietas, ko dzīvē neesi izjutis, piemēram, infarktu vai kājas nogriešanu ar zāģi, bet kopumā tu vari iztēloties vismaz aptuvenās izjūtas. Bet te vienkārši līst auksti sviedri, tu jūti, ka ir slikti. Ir daudziem bijis dzīvē tā, kad saka, man ir slikti, es tūlīt miršu. Bet te tā izjūta - es tūlīt miršu - tā nāk virsū arvien vairāk un vairāk," klāstīja Aleksejs.

Savas izjūtas viņš salīdzina ar kadru no filmas par Hariju Poteru.

"Tevi skūpsta, tev nesāp, bet dzīve pagaist. Jā, nesāp, bet galvenā izjūta, kas tevi burtiski apēd, ir - es tūlīt miršu (..) Tas ir sliktāk par sāpēm," viņš uzsvēra.

Aleksejs vēl piebilst, ka ar katru dienu jūtas daudz labāk. Pagaidām vēl viņam dreb rokas, taču Navaļnijs strādā ar fizioterapeitu un, kā viņš pats izteicās, drīz jau būs pavisam labi.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:30

Jaunākās diskusijas