Pašnāvībā mirušā Māra Cepurīša ģimene jau šonedēļ rīkos festivālu viņa piemiņai

tautaruna.lv 9.jūlijs 2019, 17:30
 
Foto no Irēnas un Maigura CEPURĪŠU personiskā arhīva
12.jūlijā Cepurīšu ģimene pieminēs pašnāvībā mirušo dēlu un brāli Māri un aicinās sabiedrību neklusēt par depresiju, vēstīts Ineses Mizovskas materiālā "Aiziešu parunāt ar Māri" izdevumā "Privātā Dzīve".

Kā iepriekš rakstīja Neatkarīgā Rīta Avīze, Māris bija aktīvs, sportisks, draudzīgs un jautrs. Viņš mīlēja baudīt dzīvi un ņēma no tās visu, ko tā piedāvāja. Diemžēl arī to, kas neatgriezeniski sagrāva viņa psihi.

Viņam bija tikai 23 gadi, kad pērn Līgo dienas priekšvakarā, 22. jūnijā, viņš labprātīgi šķīrās no dzīves. Pakārās. Tik skaudri, neticami un negaidīti aprāvās dzīvespriecīgā neretieša Māra Cepurīša dzīve.

Pēc traģēdijas, kad no dzīves aizgāja Irēnas un Maigura Cepurīšu jaunākais dēls, Jāņa (26) un Alises (19) brālis, ģimene ļoti nopietni aizdomājās, cik maz Latvijā tiek runāts par cilvēka mentālo veselību un pašnāvībām. Tā dzima ideja par mūzikas festivālu Ogle, kas 12. un 13. jūlijā norisināsies netālu no ģimenes mājām - Viesītes novada Saukas dabas parka teritorijā ezera krastā, vienkopus pulcējot Latvijas roka un hiphopa māksliniekus un aicinot runāt par garīgās veselības aktualitātēm, problēmām un pārmaiņu rosināšanu.

Izdevumam "Privātā Dzīve" Alise pastāstīja, ka Māris mainījās pēc ģimenes pārcelšanās uz Norvēģiju. Māris bija vienīgais, kas nevarēja pierast pie dzīves citā valstī. Savukārt vēlāk sākās problēmas ar darbu un to, ka Mārai mīļotajai meitenei, kas ir no Taizemes, neizdevās sakārtot dokumentus, lai viņa varētu uzturēties Norvēģijā. Tas viņu izsita no sliedēm un puisis sapinās ar nepareizo kompāniju, ar kuru kopā bija sācis lietot narkotikas.

Māris aizbēga uz Latviju, teikdams, ka dzīvos viens pats meža ielokā, mierā un klusumā, narkotiku dēļ viņam sākās psihiska rakstura problēmas, depresija. Viss beidzās ar pašnāvību, kad policija atrada Māri, kas bija pakāries mežā.

Jāpiebilst, ka festivāls - labdarības pasākums Ogle solās būt šīs vasaras siltākais un sirsnīgākais festivāls, jo divu dienu garumā tas aicinās būt kopā ar ģimeni, draugiem un vienkārši labiem cilvēkiem, izbaudot vasaru un kopābūšanu. Ar izglītojošām aktivitātēm, tostarp bezmaksas konsultācijām, festivālā piedalīsies Veselības ministrijas un Pusaudžu resursu centra pārstāvji - viņi izgaismos sabiedrības zināšanas par pašnāvībām un depresiju.

Festivāla peļņa tiks ziedota organizācijām, kas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu grūtībās nonākušiem cilvēkiem - tiem, kuri cīnās ar trauksmi, depresiju un pašnāvnieciskām domām.

Vairāk informācijas par festivālu: facebook.com/oglefestival/.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:02

Jaunākās diskusijas