Covid-19: skaidro, kā Latvijā tiek skaitīts karantīnas laiks saslimšanas gadījumā

tautaruna.lv 27.janvāris 2022, 15:12
 
Kaspars Krafts/F64
SIA "Centrālā laboratorija" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidroja, ka karantīnas laiks tiek skaitīts no dienas, kad saņemts laboratoriski apstiprināts rezultāts.

Pie raidījuma vērsās iedzīvotāja, kura jau nedēļu izjūt Covid-19 simptomus, taču laboratorijas testu varējusi nodot tikai tagad un saņēmusi pozitīvu rezultātu. Viņai neizpratni radījis jautājums par karantīnas laiku, jo būtībā sieviete visu šo laiku jau pavadījusi mājās, bet tests saņemts tikai tagad. Kad sākas karantīnas laiks?

Speciāliste norāda, ka karantīnas laiks tiek skaitīts no dienas, kad saņemts laboratoriski apstiprināts rezultāts.

Runājot par rindu uz laboratorijas testiem, viņa akcentē, ka šobrīd laboratorijas ir noslogotas un trūkst darbinieku, taču cenšoties izvērst testēšanu. S. Lapiņa iesaka šādos gadījumos atkārtoti sazināties ar laboratoriju.

"Mums šobrīd ir medicīnas personāla trūkums, jo arī viņi slimo. Saprotiet, no rīta uz darbu neatnāk divas medicīnas māsas kādā no punktiem, tas nozīmē, ka visi šie pacienti ir jāpārraksta uz citiem. Tā ir slodze. Tā ir ikdiena, mums viņa vienkārši jāpārdzīvo un jāsaprot, ka tā situācija ir tāda, kāda tā ir," norāda S. Lapiņa.

Jau vēstīts, ka 20. janvārī spēkā stājas iepriekš valdībā pieņemtās izmaiņas ar Covid-19 saistītajā normatīvajā regulējumā, kas paredz sabiedrībai kritiski svarīgajās nozarēs samazināt izolācijā un mājas karantīnā pavadāmo laiku.

Vakcinēti vai pārslimojuši cilvēki, kuri noteikti kā kontaktpersonas, turpmāk mājas karantīnā atradīsies desmit dienas vai pēc iespējas ātrāk veiks testu laboratorijā vai testēšanas punktā. Ja testa rezultāts būs negatīvs, tie varēs turpināt veikt darba pienākumus, desmit dienas lietojot FFP2 respiratoru bez vārsta un trešajā dienā veicot atkārtotu testu.

Covid-19 pozitīvi cilvēki izolācijā turpmāk var doties arī pēc pozitīva Covid-19 paštesta. Darba pienākumus var atsākt pildīt astotajā dienā, ja vismaz 24 stundas nav bijuši saslimšanas simptomi. Sabiedrībai kritiskās nozarēs nodarbinātajiem jāievēro trīs dienu izolācija, un, ja vismaz pēdējās 24 stundas nav slimības pazīmju, jāveic laboratorisks tests. Ja testa rezultāts ir negatīvs, drīkst atgriezties darbā klātienē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:28

Jaunākās diskusijas