Vai Latvijā būs jauni tabakas ierobežojumi?

tautaruna.lv 27.janvāris 2022, 7:00
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Smēķu industrija, kā vienmēr, ir soli priekšā likumdevējam. Kad jaunie produkti jau iekarojuši popularitāti un atkarībās ierāvuši galvenokārt jauniešus, deputāti sākuši spriest, kādus ierobežojumus piemērot elektroniskajām cigaretēm un citiem jaunajiem tabakas izstrādājumiem, vēstīja TV3 Ziņas.

Latvijas Universitātes (LU) sociologi smēķēšanas paradumus pētījuši ilgstoši un priecājas, ka uzklausīt gatava Sabiedrības veselības apakškomisija Saeimā.

Likumdevējam savā veidā ar ierobežojumiem nākas dzīties pakaļ tirgū notiekošajam. Kamēr cigarešu paciņas biedē ar baisiem attēliem, smaržīgos un biezos dūmus tirgo un lieto itin brīvi. Un, kā apstiprina pētījums, smēķēšana nav tikai atkarība. Tai ir arī socializēšanās un baudas funkcija.

Ja raugāmies uz smēķētāju statistiku, tā sākotnēji var šķist maldīgi iepriecinoša. Desmit gadu laikā būtiski - par vienpadsmit procentiem - sarucis cilvēku īpatsvars, kuri smēķē tabakas izstrādājumus. Taču runa šeit ir pamatā par tradicionālajām cigaretēm, kurām galvenokārt uzticīgi paliek tie, kuri pīpē ilgstoši.

Jaunpienācējus atkarībā ievelk smaržīgās alternatīvās, vecajai cigaretei pusaudžu vidū strauji zaudējot popularitāti.

Dati rāda, ka 2019. gadā elektroniskā cigarete jau panākusi tradicionālo, un pieaugums ir dramatiski straujš. Neattur pat cena - viens “Salts” vidēji maksā ap sešiem eiro - kas jaunietim nav maza summa. Valda mīts, ka tas ir veselīgāks par veco cigareti, lai gan zinātniska pamata tam nav. Lēmumi pagaidām izpaliek - deputāti vien uzklausījuši ekspertus, un darbs pie jaunā tabakas regulējuma turpinās.

“Mums ir ļoti svarīga jūsu prezentācija. Lai pieņemtu lēmumu, mums ļoti svarīgi būt visai informācijai, lai ierobežotu tabakas vai tabakas aizvietošanas produktus. Mēs turpināsim skatīt grozījumus Tabakas likumā, ziņosim lielajai komisijai par padarīto darbu un ziņosim, kādā veidā mēs turpināsim skatīt likumprojektu,” saka Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S).

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:01

Jaunākās diskusijas