Latvijas ārsts atklāj, vai pēc gada atkal vajadzēs trīs reizes potēties pret Covid-19

tautaruna.lv 9.novembris 2021, 12:31
 
f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis
Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas" abildējis uz jautājumu, vai arī pēc gada būs nepieciešams saņemt trīs vakcīnas devas pret Covid-19.

A. Šilovs norāda, ka nepieciešamība nākamajā gadā atkal trīs reizes vakcinēties pret Covid-19 būtu ārkārtīgi "specifisks, rets gadījums".

"Mēs redzam, ka, vismaz pēc epidemiologu prognozēm, vajadzētu būt tā, ka šī saslimstība mazinās," norāda A. Šilovs.

Viņš atzīmē, ka šobrīd ir grūti pateikt, vai kovids, līdzīgi kā gripa, kļūs par sezonālu infekciju, bet nevajadzētu būt tā, ka pēc vakcīnas balsta devas saņemšanas nepieciešamas vēl trīs vakcīnas nākamajā gadā.

"Visticamāk un es pat teiktu, ka droši - tā nebūs," pauž ārsts.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā potēti 10 017 cilvēku, un apmēram katrs ceturtais saņēmis vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu, bet 1278 personas - "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma ražoto vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva. Vēl 1323 cilvēki veikuši balstvakcināciju pret Covid-19, līdz ar to kopumā papildu vakcīnas devu saņēmuši 1,127% iedzīvotāju.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:39

Jaunākās diskusijas