VIDEO: Jaunmārupē novēro iespaidīgu dabas parādību

tautaruna.lv 20.aprīlis 2021, 16:13
 
Jānis Saliņš/F64
Pirmdienas, 19. aprīļa pēcpusdienā ap pulksten 17.00 Jaunmārupē novērota iespaidīga "velna slota", ziņo LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis.

Meteorologs dalījies ar aculiecinieka Jāņa Jantona video, kurā redzams, kā vairākus desmitus metrus augsts putekļu virpulis brāžas garām dzīvojamām mājām. Kā norāda Bricis, aculiecinieks informējis, ka postījumus virpulis nav nesis.

"Angliski šādus virpuļus dēvē arī par putekļu velnu ("dust devil"), jo virpuļojošais vējš parasti ir redzams tikai tādēļ, ka tas pacēlis gaisā smiltis un citus putekļus.

Šāda dabas parādība Latvijā novērojama ik pavasari, dažkārt arī vasarā un sausā laikā rudenī. Šādi virpuļstabi parasti nav bīstami, jo zaudē savu spēku, saskaroties pat ar nelieliem šķēršļiem - krūmiem, kokiem, ēkām - un bojājumus tiem visbiežāk nerada.

Virpuļstabi pavasarī veidojas saulainās un siltās dienās, kad dominē lēns vējš. Sauss gaiss, kāds tas bieži ir skaidrā laikā pavasarī, sasilst nevienmērīgi, vietām ļoti strauji, tādēļ atsevišķas gaisa masas, kas uzsilušas vairāk, strauji ceļas augšup un dažkārt iegriežas virpulī, radot "velna slotas".
Velna slotas ir līdzīgas nelieliem virpuļviesuļiem jeb tornado, taču šīs parādības veidojas atšķirīgos apstākļos. Velna slotas rodas tikai sausā un saulainākā laikā, bet virpuļviesuļi - zem gubu mākoņiem, parasti zem negaisa mākoņiem.

Visbiežāk virpuļstabi ir nelieli un izzūd pāris minūtēs, neradot postījumus, bet dažkārt tie var noraut māju jumtus vai aiznest siltumnīcas," raksta Bricis.

Jau vēstīts, ka nesen Bricis vietnē Facebook publicēja fotogrāfijas, kurās redzama, pēc viņa teiktā, neparasta un ne pārāk bieži novērojama dabas parādība - tesmeņveida mākoņi.

Jāpiebilst, ka jau iepriekš esam rakstījuši, ka Latvijā novēroti neparasti mākoņi. Piemēram, vasarā, kad Latvijā daudzviet plosījās pat stiprs negaiss ar krusu, jau novēroti neparastie tesmeņveida mākoņi. Vai Alojā novēroti neparasti virpuļojoši mākoņi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:29

Jaunākās diskusijas