Dumpis komentē bažas par vakcīnu drošumu

tautaruna.lv 15.marts 2021, 8:52
 
Lauris Aizupietis/F64
"Drošums tiek stingri monitorēts," par vakcīnā mikroblogošanas vietnē Twitter pauž Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, profesors Uga Dumpis.

Profesors atgādina, ka Oksfordas/"AstraZeneca" vakcīna ir visvairāk rezervētā pote pret Covid-19 pasaulē.

"Ja ES un ASV to nevēlēsies lietot, tad to dabūs citi, kuri ļoti vēlās vakcinēties pēc iespējas ātrāk. Ar AZ pasaulē jau ir novakcinēti 16 miljoni cilvēku. Drošums tiek stingri monitorēts," raksta Dumpis.

Jau vēstīts, ka vairākas valstis apturējušas cilvēku vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnām, jo saņemti ziņojumi, ka cilvēkiem pēc šīm vakcīnām izveidojušies asins recekļi.

Īrijas vakcinācijas darba grupa svētdien ieteica uz laiku apturēt Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu, šādi reaģējot uz ziņojumiem, ka dažiem pieaugušajiem, kas saņēmuši šīs vakcīnas poti, izveidojušies asins recekļi.

Dānija, Norvēģija un Islande ceturtdien paziņoja, ka piesardzības nolūkos uz laiku aptur potēšanu ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu. Taču Dānijas Veselības pārvalde piebilda, ka "šobrīd nav noteikts, ka pastāv saikne starp vakcīnu un asins recekļiem".

EZA dati liecina, ka līdz 9.martam no vairāk nekā trīs miljoniem cilvēku, kas saņēmuši vakcīnu Eiropas Ekonomikas zonā, 22 gadījumos cilvēkiem pēc sapotēšanās izveidojušas asins recekļi.

Austrija pirmdien paziņoja, ka aptur devu izmantošanu no "AstraZeneca" vakcīnu sūtījuma, jo pēc potes saņemšanas no "nopietnām asins recēšanas problēmām" mirusi kāda 49 gadus veca medmāsa.

Piesardzības nolūkos arī Latvija, Lietuva, Igaunija un Luksemburga apturējušas šīs "AstraZeneca" sērijas izmantošanu. Šīs sērijas devas tika nosūtītas uz 17 Eiropas valstīm.

EZA trešdien paziņoja, ka sākotnējā izmeklēšana liecina, ka "AstraZeneca" vakcīna, visticamāk, nav bijusi vainojama medmāsas nāvē Austrijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:43

Jaunākās diskusijas