"Ko man darīt?" Latvietis vēršas pie VID

tautaruna.lv 20.februāris 2021, 12:11
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
Kāds latvietis, kas ik pa laikam strādā Norvēģijā, nevar saņemt savu pasūtīto preci, kā viņš uzskata, Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) noteikumu dēļ.
Portālā "sudzibas.lv" latvietis raksta, ka nevar atmuitot no ārzemēm pasūtītu preci, jo viņam nav kontā Latvijā strādājošā bankā.

"Devos uz pastu pēc sūtījuma - nieka smaržu pudelīte no ebay. Gan par preci, gan par piegādi samaksāju, kad preci pasūtīju. Vajagot vēl atmuitot, pašam vai ar brokera starpniecību. Ko vajag to vajag, procesā izrādās, ka abos gadījumos ir vajadzīgs Latvijas bankas konts, kura man nav, jo izmantoju citas valsts kontu.

Uz vietas pastā nu nekādi nevarot to atmuitošanu nokārtot, obligāti internetā tas jādara, lai cilvēkiem galvu "čakarētu" un atņemtu iespēju norēķināties skaidrā naudā. Satversmē rakstīts, ka katram ir tiesības uz rīcību, kas nav aizliegta ar likumu, tātad man ir tiesības neuzturēt Latvijas bankas kontu, bet savas nieka smaržas dēļ kaut kādiem neadekvātiem VID noteikumiem no pasta, bez tā konta dabūt nevaru. Ko man darīt? Kā man saņemt savu sūtījumu, "pārgudreļi"? Un, kas man atmaksās iztērēto naudu, ja es to sūtījumu beigās tā arī nedabūšu?" raksta latvietis.

Uz kādu kritizējošu komentāru viņš atbild: "Es maksāju nodokļus tur, kur strādāju.Un strādāju es Norvēğijā. Četrus mēnešus pastrādāju, tad četrus dzīvojos pa Latviju, tad atkal četrus Norvēğijā un tā visu laiku. Tagad Covid-19, ievēroju drošības pasākumus un uzturos Latvijā."

Kā zināms, iepērkoties trešo valstu (nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, Islande, Norvēģija, Lihtenšteina, Šveice) internetveikalos, ir nepieciešams atmuitot preces.

Piemēram, ja pasūtāt preci no Ķīnas un pasūtījumu piegādā kurjerpasts vai Latvijas Pasts, Jums ir jāaizpilda un jāiesniedz vienkāršotā “Importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem”. Ja būsiet pasūtījis preci, uz kuru attiecas kāds ierobežojums, vai preču kopējā vērtība pārsniedz 1000 EUR, vai arī preču svars ir lielāks par 1000 kg, būs nepieciešams aizpildīt standarta Importa muitas deklarāciju.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:32

Jaunākās diskusijas