Covid-19: kā vakcinē latviešus ārzemēs?

tautaruna.lv 20.februāris 2021, 14:44
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Daudzās valstīs vakcinācija pret Covid-19 norit krietni raitāk nekā Latvijā. Poti ārzemēs jau saņēmis arī ne viens vien mūsu tautietis. Kā vakcināciju uztver citās valstīs dzīvojošie? To “Kurzemes Vārds” skaidroja, sazinoties ar vairākiem bijušajiem Latvijas iedzīvotājiem, raksta "liepajniekiem.lv".

Janvāra beigās mediji vēstīja, ka Izraēla izvērsusi vērienīgāko vakcinācijas kampaņu pasaulē, dienā pret Covid-19 sapotējot tūkstošiem cilvēku.

Nepilnu 61 gadu vecais eksliepājnieks, uzņēmējs Igors Krupņiks, kurš uz dzīvi Izraēlā pārcēlās pagājušogad, jau saņēmis abas ASV kompānijas “Pfizer” izstrādātās pretkovida potes, pirmo - 4.janvārī, otro - 26.janvārī.

“Man tagad ir zaļā pase, kas nozīmē, ka nav jāsēž karantīnā arī tad, ja esi kontaktējies ar inficēto.

Šobrīd Izraēlā vakcinēties varot jebkurš cilvēks, kas sasniedzis 16 gadu vecumu. Potēšanās punkti izvietoti arī slēgtajos tirdzniecības centros. Tur arī Krupņiks saņēmis abas potes.

Tāpat notiekot izbraukuma vakcinācija, proti, tos cilvēkus, kuri nespēj vai kuriem ir grūtības pārvietoties, potē mājās.

Igaunijā “Moderna” vakcīnas pirmo devu 1.februārī saņēmis arī Tallinā dzīvojošais seniors - 74 gadus vecais Norberts Kaupužs. Viņu potēties uzaicinājis ģimenes ārsts, un nu Igaunijas latvietis gaida 28.februāri, kad varēs tikt pie vakcīnas otrās devas.

Pensionāre Natālija Franckaitiene, kura dzīvo Jonišķos Lietuvā, vēl tikai gaida iespēju potēties pret kovidu. Arī Lietuvā pirmie vakcīnas saņēmuši medicīnas darbinieki, veco ļaužu namu iemītnieki un darbinieki, bet tagad tiekot diskutēts, kuri būs nākamie.

“Mums nav tāda paziņojuma, ka iedzīvotāji jau varētu reģistrēties vakcinācijai. Domāju, ka būs jāgaida uzaicinājums no ģimenes ārsta. Man ir viesnīciņa, un es būtu ieinteresēta potēties, taču pie mums vakcinēs pa vecuma grupām, proti, vecos cilvēkus sargās vispirms,” viņa saka.

Vācijā, Hannoverē, dzīvojošais liepājnieks Tovijs Kovnators pagājušā gada februārī jau izslimojis Covid-19.

"Neraugoties uz to, ka viņš un ģimene jau vīrusu pārslimojuši, visi ar nepacietību gaida, kad būs pieejama vakcīna. “Esmu pieteicies vakcīnai un jau zinu aptuveno laiku, kad to saņemšu, - septembrī. Protams, gribētos, lai vakcinācijas temps būtu straujāks."

“Pirmo “Pfizer” ražoto vakcīnu jau esmu saņēmusi (1.februārī), tagad trīs mēneši jāgaida līdz otrajai. Man būtībā nekas nebija jādara - saņēmu vēstuli pa pastu ar norādēm, kas ir jāizdara, lai vakcīnu saņemtu. Meita palīdzēja internetā ievadīt visu nepieciešamo informāciju, un jau pēc neilga laika saņēmu telefonā īsziņu, kad, kur un cikos jāierodas,” stāsta 78 gadus vecā liepājniece Dzintra, kura jau daudzus gadus dzīvo Braitonas pilsētā Lielbritānijā.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:05

Jaunākās diskusijas