Aizklape, visslēdze, cietstāvis - soctīklos spriež, kā latviskot vārdu "lokdauns"

tautaruna.lv 17.decembris 2020, 15:12
 
imago images/Alexander Limbach/Scanpix/Leta
Mikroblogošanas vietnē Twitter izvērtusies diskusija par variantiem, kā latviskot vārdu "lokdauns" (no angļu valodas vārda "lockdown").

Latvijas Darba devēju konfederācijas finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis ierakstā aicinājis sekotājus latviskot vārdu "lokdauns", ko Covid-19 kontekstā izmanto pilnīgas izolācijas apzīmēšanai.

Pats ieraksta autors piedāvā savu variantu - savrupe.

Tikmēr sekotāji piedāvājuši daudz un dažādus latviskojumus.

Piemēram, viena no sekotājām piedāvā variantus "noslēdze", "slēgtnis", "cietis", "aizveris", "aizkritnis". Tāpat cilvēkiem simpātiskāks šķiet variants "mājsēde". Piemin arī "spunde", "blokāde", "visapturis" un citus.

Jāpiezīmē, ka Valsts valodas centrs, skaidrojot vārda nozīmi, jau ir piedāvājis savu risinājumu - stingra izolācija mājoklī vai daļēja izolācija mājoklī.

Jau vēstīts, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai Ministru kabinets vienojies par stingrākiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem no 21.decembra, tomēr gala lēmums tiks pieņemts ceturtdien, 17.decembrī. Jaunie ierobežojumi varētu stāsies spēkā 21.decembrī un būs spēkā trīs nedēļas.

Pēc Kariņa teiktā, ierobežojumi neskars pārvietošanās brīvību.

Tāpat ziņots, ka pēc Lietuvas valdības pieņemtā lēmuma izsludināt "lokdaunu", arī Latvijā izskanējušas runas, ka mūs sagaida tas pats. Sociālajos tīklos parādījušās fotogrāfijas, kurās redzams dokuments ar paredzētajiem stingrajiem ierobežojumiem, apstiprinot valdības plānu.

Jāuzsver, ka šobrīd oficiāli valdība par šo vēl nav lēmusi un "lokdauns" nav izsludināts.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas