VIDEO: atklāts, kā Latvijā dienas laikā var analizēt tik daudz Covid-19 testus

Viktorija Gabrjuna 29.novembris 2020, 14:48
 
F64, Andrius Ufartas
Līdz šim lielākais Covid-19 veikto testu skaits vienā dienā tuvojas astoņiem tūkstošiem, novembris līdz šim bijis ražīgais Covid-19 veikto analīžu skaita ziņā, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Analīžu ņemšanu piedāvā vairākas privātās laboratorijas, kā arī valsts zinātniskais institūts ”Bior”, kur katru dienu tiek analizēti simtiem testu.

Institūtā norāda, ka Latvijā izmantotā metode ir uzticama un precīza.

"Uztriepes materiālu paņem no aizdegunes vai no rīkles. Mēs testos redzam, vai vīrusa ir daudz, vai slimība ir aktīvā stadijā, vai šī slimība jau iet uz izslimošanas stadiju. Šis neparādās testēšanas pārskatos, bet to var redzēt. Tests ir balstīts uz vīrusa ģenētiskā materiāla klātbūtnes noteikšanu," skaidro Irēna Meistere, Valsts zinātniskā institūta ”Bior” vadošā pētniece.

Laboratorijā tiek pavairoti noteikti vīrusa ģenētiskā materiāla gēni. ”Bior” izmanto to pašu metodi, ko izmantoja arī pavasarī. Tā ir akreditēta un starptautiskā ”aklā testēšanā” institūta metode atzīta par uzticamu.

"Kopējais testēšanas laiks vienam paraugam aizņem līdz sešām stundām. Kad cilvēki brīnās, kā laboratorija var tik ātri testēt, domā, ka vienam paraugam velta vienu, divas minūtes, bet tā nav. Vienlaikus analizējam vairākus paraugus, tipisks apjoms ir 96 paraugi, kurus vienlaicīgi var analizēt. Ar tiem visiem strādā reizē. Kopumā tas aizņem ap sešām stundām. Mēs varam sākt analizēt pirmos 96, bet, kad analīze ir ”palaista”, varam ņemt nākamos un nākamos," skaidro Meistere.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:18

Jaunākās diskusijas