VIDEO: Iespaidīgi! Kā tiek pārstādīts lielākais koks Latvijā

Baiba Puriņa 7.maijs 2020, 16:21
 
Ekrānuzņēmums no Facebook/Edgars Neilands
Koku eksperts Edgars Neilands sociālajā vietnē Facebook publicējis video, kurā demonstrē, kā tiek pārstādīts līdz šim lielākais koks Latvijā.

Kā norāda Edgars, varenā 80 tonnas smagā sarnkanlapainā dižskabārža pārstādīšanā iesaistījās aptuveni 20 cilvēki un 300 tonnas smags ceļamkrāns. Koks ir 18 metrus augsts.

Koks atradies pie Rīgas Daugavas stadiona un tāpēc, ka tam piešķirts dižkoka statuss, tas plānoto būvdarbu dēļ jāpārstāda. Video redzams, cik apjomīgi darbi nepieciešami, lai pārvietotu koku.

"Saknes ne vienmēr ir tur, kur mēs domājam. Tā ir viena no mācībām. Liels koks. Varens koks. Uz vienu pusi saknes ir daudz," video stāsta un demonstrē Neilands. Viņš atklāj, ka darbu laikā pēc iespējas tiek mēģināts saglabāt visas koka saknes. "Katra zaudētā sakne ir arī zaudēts zars.[...] Ja koks zaudēs lielas saknes, viņš zaudēs arī lielus zarus," stāsta Edgars.

Nobeigumā Edgars uzsver, ka šādi projekti ir ļoti nozīmīgi, jo palīdz saglabāt dabu, arī pilsētām izplešoties. "Koki ir vērtība un mēs viņus saglabājam pat tik tālu, ka reizēm ļoti lielus, ļoti vērtīgus kokus pabīdam, pārstādam," pauž Neilands.

Jomas zinātāji nebaidās Latviju dēvēt par Eiropas dižkoku lielvalsti un apgalvot, ka dižkoki ir Latvijas fenomens. Piemēram, Latvijā dižozolu skaits ir simts (!) reižu lielāks nekā Lietuvā un Igaunijā.

Latvijas valsts simtgades gadā sabiedrība tika aicināta ziņot par jaunatrastiem dižkokiem, jo tādi var būt ne tikai ozoli, bet arī visi citi koki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:40

Jaunākās diskusijas