Pēc kādiem kritērijiem izvērtēt potenciālo kredītdevēju

tautaruna.lv 29.augusts 2019, 10:05
 
Publicitātes foto
Brīdī, kad pieņemts lēmums par kredīta noformēšanu, viens no svarīgiem lēmumiem, ir aizdevēja izvēlēšanās. Kreditēšanas tirgus šobrīd ir ļoti piesātināts, klienti var izvēlēties starp dažādiem piedāvājumiem gan banku, gan nebanku sektorā.

Reizēm ir vēlme ļauties skaļākajai un vilinošākajai reklāmai, kas, protams, nav slikti, ja arī piedāvājums ir labs. Bet par to labāk pārliecināties pašiem, rūpīgi izpētot dažādus variantus un pēc vairākiem kritērijiem salīdzinot pakalpojumus un to sniedzējus. Lūk, vismaz daži kritēriji, pēc kuriem vajadzētu izvērtēt potenciālo kredītdevēju.

  • Vai aizdevējs darbojas likumīgi un saņēmis licenci
Lai nenokļūtu krāpnieku varā, ļoti svarīgi pārliecināties, ka potenciālais aizdevējs darbojas atbilstoši Latvijas likumdošanai, līdz ar to viņam ir saistoši visi spēkā esošie nosacījumi, kas attiecas uz kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem. Nolemjot saistīties ar nelicencētu vai privātu aizdevēju, klients uzņemas daudz lielāku risku, jo viņa tiesības var neaizsargāt likums, kā arī būt ierobežotas iespējas juridiskā veidā sevi aizstāvēt strīdu gadījumos.

Lai pārliecinātos, ka potenciālais aizdevējs ir saņēmi licenci un drīkst sniegt savus pakalpojumus, atliek ieskatīties Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā, kur ir atrodams saraksts ar tiem uzņēmumiem, kas saņēmuši atļauju darboties šajā nozarē.

  • Kāda ir aizdevēja reputācija un atsauksmes par pakalpojumiem

Vēl viens nozīmīgs aspekts, ko nevajadzētu atstāt bez ievērības, ir kredītdevēja reputācija sabiedrībā, esošo un bijušo klientu atsauksmes. Internetā ātri var atrast gan sūdzības, gan atsauksmju sadaļas, kur var izlasīt citu kredītņēmēju viedokli gan par pašu aizdevēju, gan tā sniegtajiem pakalpojumiem. Visērtāk to izdarīt būs kādā no kredītu salīdzināšanas vietnēm, kur kopā ar labi pārskatāmu informāciju par populārākajiem aizdevējiem var arī izlasīt atsauksmes.

Protams, vajadzētu ņemt vērā, ka diezin vai atradīsies tāds aizdevējs, par kuru internetā būs tikai slavinošas atsauksmes. Viedokļi vienmēr ir dažādi, tomēr jāpārliecinās, ka lielais vairums viedokļu nav negatīvi, jo tas jau radītu aizdomas par aizdevēja uzticamību.

  • Cik liela summa beigās būs jāatmaksā

Lai saprotamāk izvērtētu to, cik izdevīgs būs aizdevums pie noskatītā aizdevēja, nepieciešams salīdzināt ne tikai procentu likmes, bet arī gada procentu likmi, kas ietver visus ar kredīta izsniegšanu saistītos izdevumus. Svarīgi ir saprast, cik liela nauda summa beigu beigās būs jāatmaksā, jo procentu likmes un citi vilinošu faktori var radīt maldīgu priekšstatu par to, cik izdevīgs ir šis aizdevums.

Lai to noskaidrotu, droši var vērsties pie aizdevēja, saņemt konsultāciju un noskaidrot iespējas tieši jūsu gadījumā, jo tas neuzliek par pienākumu līgumu tiešām parakstīt. Ja piedāvājums nešķiet izdevīgs, droši varat no tā atteikties.

  • Vai un kāds nodrošinājums nepieciešams kredītam

Tāpat laikus nepieciešams noskaidrot, vai un kāds nodrošinājums aizdevumam būs nepieciešams. Jo lielāku nauda summu nepieciešams aizņemties, jo lielāka iespējamība, ka aizdevējam nepietiks ar apliecinājumu par ienākumiem, bet būs nepieciešams galvotājs vai nekustamā īpašuma ķīla. Arī šādu informāciju ātri varat uzzināt un salīdzināt kredītu portālos, kur redzama informācija par aizdevējiem un to pakalpojumiem. Laikus noskaidrojot šo informāciju, zināsiet, ar ko rēķināties, un varēsiet izvērtēt, vai gribat un varat piedāvāt šādu nodrošinājumu aizdevējam.

  • Kā tiek risināti strīdi un situācijas, kad nevar laikā veikt maksājumus

Lai gan brīdī, kad tiek noformēts aizdevums, gandrīz neviens klients nedomā, ka viņu varētu skart kādi neparedzēti apstākļi, kas liegtu pildīt līgumā noteiktās saistības, tomēr šādu iespējamību vajadzētu pieļaut. Tāpēc ir būtiski noskaidrot, kādā veidā aizdevējs risina strīdus, kādi soda procenti tiek piemēroti, ja tiek kavēti maksājumi, kādā veidā tiek risināta situācija, ja netiek pildītas līgumā noteiktās saistības. Tādā veidā iespējams laikus izvairīties no līgumsaistībām, kas uzliek nesamērīgus riskus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:43

Jaunākās diskusijas