"Dvēseļu puteņa" iesiešanas laikā oškokā atrasta Krievijas armijas lode

tautaruna.lv 24.janvāris 2019, 16:30
 
Facebook/ekrānšāviņš
Par godu Latvijas simtgadei drukas uzņēmums "Drukātava" izveidoja unikālu Aleksandra Grīna "Dvēseļu putenis" izdevumu, kas tika ietērpts dabīgās ādas vākos un ielikts koka kastītē. Taču tās veidotājiem nācies saskarties ar neparastu situāciju, veidojot kastītes, oškokā atrodot iesprūdušu Krievijas armijas lodi.
"Šis ir patiess notikums “Dvēseļu Puteņa” tapšanas gaitā. Kastītes, kurās ievietota “Dvēseļu Puteņa” grāmata, ir taisītas no oša koka, kas audzis starp Slokas un Tukuma dzelzceļa stacijām. Vienu dienu galdniekam zāģējot oša dēlīšus kastīšu izgatavošanai, zāģis atdūrās pret kaut ko cietu un iesprūda. Izrādījās, ka tā ir kokā iesprūdusi lode!" vēstīts ierakstā.

Lode tikusi parādīta Latvijas Kara muzeja ekspertiem, kuri konstatējuši, ka tā ir pirmā pasaules kara laika Krievijas armijas lode.

"Vai tā tik tiešām būtu latviešu strēlnieku izšauta lode, kura “atnāk” pie mums, veidojot māksliniecisku “Dvēseļu Puteņa” iesējumu?!? Kas tas ir - vienkārši nejaušība, likteņa pirksts, vai latviešu strēlnieku sveiciens?" taujā sējuma veidotāji.

Viņi norāda, ka grāmatu ar kastīti, kas izgatavota, izmantojot cauršauto dēlīti, un arī pašu lodi, jau tuvākajās dienās varēs apskatīties Latvijas Kara muzeja ekspozīcijā.

Jāatzīmē, ka pērn "Drukātava" Latvijai pasniedza īpašu dāvanu - grāmatu, kas veidota kā mākslas darbs ar īpašām Jāņa Bērza ilustrācijām. Dabīgās ādas iesējuma autore ir Valda Ozola. 810 lappušu biezās grāmatas tirāža ir vien 50 eksemplāri.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:03

Jaunākās diskusijas