Klimata pārmaiņas nomērdē polārlāčus pētnieku acu priekšā

Portāls nra.lv 17.februāris, 16:30
 
Freepik
Polārlāči Kanādas Hadsona līcī riskē nomirt badā, jo klimata pārmaiņas pagarina periodus bez Arktikas jūras ledus, neskatoties uz dzīvnieku vēlmi papildāt savu uzturu.

Leduslāči gada aukstākajos mēnešos izmanto ledu, kas stiepjas pāri okeāna virsmai Arktikā, kas palīdz tiem piekļūt savam galvenajam medījuma avotam - apaļajiem un sātīgajiem roņiem.

Siltākajos mēnešos, kad jūras ledus atkāpjas, būtu sagaidāms, ka viņi taupīs savu enerģiju vai nonāks hibernācijas stāvoklī. Taču cilvēku izraisītās klimata pārmaiņas paildzina šo ledus brīvo periodu daļā Arktikas, kas sasilst divas līdz četras reizes ātrāk nekā pārējā pasaule, un liek polārlāčiem pavadīt arvien vairāk laika uz sauszemes.

Jauni pētījumi, kuros aplūkoti 20 leduslāči Hadsona līcī, liecina, ka bez jūras ledus viņi joprojām ir spiesti un cenšas atrast ēdienu. Pētījumā teikts, ka šie aktīvie dzīvnieki mēģina nogaršot visdažādākās lietas dabā, tostarp zāli, ogas, kaijas un grauzējus.

Bet galu galā pētnieki atklāja, ka lāču centieni atrast uzturu uz sauszemes nesniedza tiem pietiekami daudz kaloriju, kas atbilstu viņu ēdienkartē ierastajiem jūras zīdītājiem.

Deviņpadsmit no 20 pētītajiem polārlāčiem barošanās periodā zaudēja svaru, kas atbilst svaram, ko tie zaudētu hibernācijas periodā, apgalvo pētnieki. Tas nozīmē, ka jo ilgāk leduslāči pavada uz zemes, jo lielāks ir bada risks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas