Pētnieki atklājuši, kuru šķirņu suņi dzīvo visilgāk

Portāls nra.lv 4.februāris, 14:21
 
Pixabay
Jauns pētījums no Lielbritānijā bāzētā fonda „The Dogs Trust” var palīdzēt cilvēkiem labāk izprast, kā dažādas īpašības, piemēram, "šķirne, ķermeņa izmērs, sejas forma un dzimums" ietekmē mūsu pūkaino draugu dzīves ilgumu, kas var palīdzēt pieņemt apzinātu lēmumu par suni, kuru vēlamies iegādāties vai adoptēt.

Revolucionārais pētījums atklāj, ka visu suņu šķirņu vidējais paredzamais mūža ilgums ir 12 ar pusi gadi, tomēr daži suņi dzīvo daudz ilgāk nekā citi.

Visilgāk dzīvojošie suņi ir Lankašīras hīlers, kas turas vidēji 15,4 gadus, Tibetas spaniels (15,2 gadi) un pundurtaksis (14 gadi). Turpretī suņi ar īsāko mūža ilgumu ir Kaukāza aitu suns (5,4 gadi), Presa Canario (7,7 gadi) un Cane Corso (8,1 gads).

Suņiem ar plakanāku seju, piemēram, franču buldogiem, ir arī par 40% lielāks risks dzīvot īsāku mūžu nekā suņiem ar tipiskas formas sejām. Taču tika konstatēts, ka arī lielākiem suņiem ir par 20% lielāks risks uz saīsinātu dzīves ilgumu nekā mazākiem suņiem.

Kā izteicās pētījuma galvenā autore Dr. Kirstena Makmilana, "Atklājumiem ir būtiska ietekme uz debatēm par suņu ciltsrakstu veselību: lai gan šis pētījums nenosaka agrīnas nāves riska faktorus, tas izceļ grupas, kurām nepieciešama turpmāka izmeklēšana."

Pētījuma dati tika savākti no 18 dažādiem Apvienotās Karalistes avotiem, tostarp šķirņu reģistriem, vetārstiem, mājdzīvnieku apdrošināšanas kompānijām, dzīvnieku labturības organizācijām un akadēmiskām iestādēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:27

Jaunākās diskusijas