Vājredzīga sieviete lūdz līdzcilvēkus aizdomāties

tautaruna.lv, Lelde Veinberga 25.jūlijs 2018, 10:41
 
Kaspars Krafts, F64 Photo Agency
Santa, kura ir vājredzīga, taču tas nav liedzis viņai kļūt par fotogrāfi, aicina līdzcilvēkus aizdomāties par cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

"Es bieži nebraucu uz Rīgas centru, bet tomēr sanāk biežāk kā citiem vājredzīgiem. Iespējams tāpēc, ka esmu jauniņā. Nevienam nav noslēpums, ka ielu remontu laikā pat redzīgam grūti pa ielām iet, kur nu vēl vājredzīgiem, kuri iet tikai par tām ielām un vietām, kuras labi zināmas no galvas. Ielas mācamies tāpat kā jūs dzejoli vai dziesmu," skaidro Santa.

Par draudīgu vietu cilvēkiem ar redzes traucējumiem Santa uzskata gājēju pāreju.

Ekrānuzņēmums/Facebook

"Es nesaprotu, kur visi tā steidzas? Īpaši tie, kuri ar auto brauc. Nu, jūs tā jau neesat kājiniekos, tātad paspēsit! Ejot pāri gājēju pārejai auto, kas veic labo pagriezienu, vai, nedod Dievs, kreiso ir pilnīgi pārliecināti, ka gājējam ir jāpieskrien pēdējie soļi pirms uzkāpšanas uz ietves. ES NEVARU PIESKRIET, bet gluži otrādi sanāk samazināt ātrumu, jo jāsatausta pakāpiens. Un tāpēc diezgan bieži atrados par mata tiesu no auto draudīgā auto PURNA," stāsta sieviete, kura tagad izmanto balto nūjiņu ar kuru pārvietoties pa pilsētas ielām ir vieglāk.

"Nebiju gatava tam, ka būs tik daudz atsaucīgu un izpalīdzīgu cilvēku. Diemžēl gandrīz visi, kas pieteicās palīdzēt ir tūristi, vai vietējie cittautieši, kas ilgi dzīvojuši ārzemēs vai latvieši, kas iebraukuši Latvijā atvaļinājuma laikā un jau ilgstoši dzīvo ārpus Latvijas. Diemžēl vājredzīgo un neredzīgo Rīgas centrā parādās reti, un iespējams tāpēc mūsu sabiedrība nesaprot, ka iet pāri pie sarkanās gaismas, kad blakām stāv neredzīgs cilvēks, kas neredz luksoforu, bet seko citu soļiem ir vairāk kā bezatbildīgi!" lāsta Santa.

Sieviete ir izveidojusi sarakstu ar padomiem redzīgajiem līdzcilvēkiem, kā iespējams palīdzēt cilvēkiem ar redzes traucējumiem:

1. Ja pie gājēju pārejas ir vājredzīgs cilvēks, pasakiet, kad iedegās zaļā gaisma un var iet, var arī pieskarties plecam un lēni pastumt, jo ir tādi vājredzīgie, kuri arī ir vājdzirdīgi.

2. Nešķērsojiet gājēju pāreju pie sarkanās gaismas, jo tas saglabās gan jūsu, gan līdzcilvēka dzīvību.

3. Centrālā stacijā un veikalos durvis pieturiet, nelaidiet tās virsū, ja redzat, ka aiz jums iet cilvēks vienalga kāds, slims, mazs, jauns, vecs utt.

4. Transportā iedodiet sēdvietu. Ja nesaprotat kāpēc, tad aizsieniet acis un pamēģiniet nostāvēt līdz galamērķim.

5. Ja jūs braucat ar riteni pa ietvi, atcerieties, ka ne visi jūs redz un varēs pamukt malā, kad izveidosiet savas steigas dēļ avārijas situāciju starp vairākiem gājējiem.

6. Ja jūs redzat, ka uz ietves vājredzīgam cilvēkam priekšā ir neparedzēts šķērslis pasakiet to.

7. Ja vājredzīgam kaut kas nokrīt, tad paceliet.

8. Ja jums kāds jautā transporta maršruta numuru, tad dalieties ar šo informāciju, neturiet to noslēpumā kā paroli, jo ja reiz pajautāja, tātad neredz.

9. Ja jūs redzat, ka aklais cilvēks tuvojas kādai bīstamai bedrei, vietai, nožogojumam ar brīdinājuma lentām, gar māju logu pagrabstāva nišām utt. informējiet par to.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:23

Jaunākās diskusijas