"Ķeizarskata" egles noēdis astoņzobu mizgrauzis; cilvēki vaino Dabas pārvaldi par mizgraužu kultivēšanu

tautaruna.lv 24.marts 2023, 9:30
 
Kaspars Krafts/f64
Nopietnus bojājumus Latvijas mežoos un nacionālajos parkos šogad nodarījis plaši izplatījies astoņzobu mizgrauzis. Ainava mainījusies arī populārajā skatu vietā "Ķeizarskats" Siguldā, kur izcirstas mizgraužu bojātās egles.
Ieraksts "Twitter": "Dabas Aizsardzības pārvalde, labdien, kas noticis ar eglēm pie "Ķeizarskata", vai nocirtīsiet visus kokus? Es zinu, ka aizbildināsities ar mizgrauzi, bet kad tad likvidēsiet mizgraužu perēkļus savos rezervātos? Paldies par atbildi. Un vēl viens jautājums, kāpēc egles ir aizvestas prom, bet nav atstātas kā kritalas, vai tad tā nebūtu pareizi? Dod mirušajai koksnei otru dzīvi. Ja mēs gribam saglābt egles GNP, vai pareizi ir turpināt rezervātos audzēt mizgraužus. Bet nu var jau arī neko nedarīt, kā tikai novākt bīstamos kokus. Jo tad jau mazāk jādara"

Dabas aizsardzības pārvalde atbild: "Labrīt, Jāni. Egles pie Ķeizarskata nocirstas, jo bija nokaltušas un kļuvušas bīstamas egļu astoņzobu mizgraužu postījumu dēļ. Ķeizarskats ir skolas teritorija, kurā regulāri uzturās Laurenču sākumskolas skolnieki un pedagogi. Tā arī ir publiska un ļoti populāra atpūtas un aktīvā tūrisma vieta un kaltušie koki radīja paaugstinātu bīstamību gan apmeklētājiem, gan skolēniem. Gaujas Nacionālā parka dabas rezervāta zona ir izveidota, lai saglabātu bioloģiski daudzveidīgajās teritorijās notiekošo."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas