VIDEO. Rīgā naudas diedelēšanā iesaista bērnus un jauniešus

tautaruna.lv 14.marts 2023, 7:00
 
Ekrānuzņēmums/TV3
Pie vairākiem galvaspilsētā esošajiem tirdzniecības centriem regulāri novērojami bērni un jaunieši, kuri aicina garāmgājējus ziedot kādas slimas poļu meitenītes ārstēšanai. Kāda 13 gadus veca puiša mamma atklāj šīs nodarbes aizkulises, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Marianna ir mamma trīspadsmitgadīgam puisim, kura nesen uzzinājusi par dēla iesaistīšanos kādā organizācijā. Puisim iedota īpaša veste, uz kuras angļu valodā norādīts, ka ir brīvprātīgais, kā arī kaste ziedojumu vākšanai kādai it kā priekšlaikus dzimušai poļu meitenītei.

Ar Mariannas dēlu bez vecāku ziņas slēgts brīvprātīgā darba līgums. Tajā norādīts, ka ziedojumus nogādāts organizācijai un apņemas neatvērt kasti.

Marianna:

Protams, ka ar bērna tēvu aizliedzām viņam tur strādāt. Uzskatām, ka tas ir bīstami. Liels bija mans pārsteigums, kad ieraudzīju bērna saraksti ar šo organizāciju. Viņi interesējās, kad dēls atkal sāks strādāt. Man ir nesaprotami, kā bez manas rakstiskas atļaujas 13 gadus vecu bērnu var iesaistīt darbā? Vēlāk dēls stāstīja, ka viņš ticis instruēts, kā labāk lūgt ziedojumus, ko teikt cilvēkiem. Viņam maksāja 20% savāktās summas. Mēs laikus pamanījām šo nodarbošanos, tādēļ viņš paspēja nostrādāt tikai divas dienas. Pusotras stundas laikā nopelnīja 10 eiro. Sanāk, ka ziedojumos savāca 50 eiro.

“Bez Tabu” pie viena no lielveikaliem pamana ziedojumus lūdzošas jaunietes. Tās uzrunā ikvienu garāmgājēju. Intervijā meitenes atklāj, - ir sešpadsmit gadus vecas. Vecāki it kā esot informēti par meitu nodarbēm, un šodien norit apmācības pie lielveikala durvīm. Turpat blakus stāv 19 gadus vecs mentors, kurš nekavējoties steidz labot meiteņu izpļāpāšanos par saņemamo naudas summu.

Žurnālists: Cik jūs par šo saņemat?

Skolniece: 20 procentus no…

Mentors: Nē. Ir kompensācija par transporta izmantošanu, kā arī par ēdināšanu. Mēs neko nesaņemam, tērējam savu brīvo laiku.

“Bez Tabu” dodas nepieteiktā vizītē uz biedrības biroju. Tur par žurnālistu vizīti nepavisam nepriecājas. Nelielās biedrības telpās darba dienas vidū sastopam aptuveni 10 jauniešus. Pilngadīgie nekavējoties mūs lūdz iziet no telpām un sarunu turpināt gaitenī.

Biedrība “Blessing for people Latvija” reģistrēta oktobrī. Tās dibinātājs un patiesā labuma guvējs ir kāds Ukrainas pilsonis. Jaunieši norāda, ka dibinātājs nav pieejams un jākomunicē ar viņiem. Mājaslapa pieejama septiņās valodās. Tajā norādīts, ka tiek sniegts atbalsts Ukrainas armijai, senioriem, slimiem bērniem, kā arī homoseksuāļiem. Ja sākotnēji viens no jauniešiem labprāt stāsta par biedrības mērķiem, tad pēc brīža telefoniski jau tiek instruēts to nedarīt.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā norāda, ka bērni no 12 gadu vecuma drīkst iesaistīties brīvprātīgā darbā, taču tam obligāti jāsaņem vecāku rakstveida atļauja.

Gunita Kovaļevska, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja:
Pirmkārt, ir cilvēktirdzniecības risks. Nav zināms, kur bērns atrodas, ar ko nodarbojas. Bērns var tikt iesaistīts nelikumīgās darbībās, ubagošanā.

Valsts ieņēmumu dienestā stāsta, ka biedrībām reizi gadā jāiesniedz darbības pārskats. Pārliecināties, vai biedrība deklarējusi visus skaidras naudas ziedojumus, ir sarežģīti, ja pat ne neiespējami.

Ilze Borance, VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece:
Ja runājam par skaidru naudu, to 100% izsekot nevar. Jāatceras, ka pastāv dažāda veida avoti, kas var sniegt informāciju. Jābūt godprātīgiem. Visi ieņēmumi, kas saņemti ar konkrētam mērķim, jābūt atspoguļotiem grāmatvedības uzskaitē. Šos līdzekļus drīkst izlietot tam mērķim, kādam tie ziedoti.
Marianna par notiekošo biedrībā, nepilngadīga bērna nodarbināšanu bez vecāku piekrišanas vērsusies arī Valsts policijā. “Bez Tabu” aicina rūpīgi izvērtēt, kam un kādos apstākļos veicat ziedojumu. Piemēram, ziedot.lv mājaslapā šobrīd ir 45 aktuāli projekti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:35

Jaunākās diskusijas