"Tas ir šausmīgi!" Ārste atklāj, cik ilgi jāgaida valsts apmaksāts izmeklējums

tautaruna.lv 14.marts 2023, 15:15
 
Pixabay
Lai gan Latvijā pieejami valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, tomēr nereti rindas, lai šos pakalpojumus saņemtu, ir ļoti garas. Ģimenes ārste Zane Berga TV24 raidījumā "Nacionālo interešu klubs" pastāstījusi, ka arī kādai viņas pacientei nepieciešamais izmeklējums jāgaida salīdzinoši ilgu laiku.
"Tas ir šausmīgi bēdīgi. Man šodien pat bija divas tādas sarunas ar pacientiem. Viena man teica, ka viņai uz fibrogastroskopiju pieraksts ir uz novembri," komentējot periodu, cik ilgi nereti izmeklējums jāgaida tiem, kuri nevar samaksāt par maksas pakalpojumiem, izteicās ārste.

"Cilvēkam ir regulāras sāpes, bet pieraksts uz novembri. Protams, ka mēs cenšamies palīdzēt kā varam. Ja sāpec pieaugs, cilvēks vērsīsies ātrajā palīdzībā, kurš šis izmeklējums tiks veikts ātrāk, bet tas nozīmē, ka šie līdzekļi izmeklējumam aizies uz NMPD, bet neaizies uz virzienu, kas būtu pieejamāks pacientam, būtu saudzīgāks. Tos mēnešus, kurus cilvēks varēja strādāt, maksājot nodokļus, viņa ir uz "slimības lapas"," situāciju skaidro mediķe.

Valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apjomā Latvijas Republikā var saņemt Pakalpojumu saņēmēju reģistrā reģistrētas personas. Pakalpojumus var saņemt, vēršoties ārstniecības iestādē, kura ir līgumattiecībās ar valsti (tas nozīmē, ka ārstniecības iestādei noslēgts līgums Nacionālo veselības dienestu par noteiktu valsts apmaksātu medicīnas pakalpojumu sniegšanu).

Valsts apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu apjomā ietilpstošos veselības aprūpes pakalpojumus, kurus nesedz no Latvijas Republikas budžeta līdzekļiem, var saņemt arī persona, kura citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī vai Šveicē ir saņēmusi Eiropas apdrošināšanas karti vai speciālu veidlapu un reģistrējusi to Nacionālajā veselības dienestā. To var saņemt arī Eiropas Savienības iestāžu, struktūru un aģentūru ierēdņi un darbinieki un to apgādājamās personas, kuras ietilpst kopīgajā veselības apdrošināšanas shēmā.

Vairāk par to iespējams uzzināt šeit.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:36

Jaunākās diskusijas