Kāda latviešu zemnieka ieraksts "Facebook" saceļ viedokļu vētru

tautaruna.lv 14.marts 2023, 1:30
 
Anita Vaivode/F64
Martā svaigpiena iepirkuma cena ir sākusi atkal pieaugt, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa norādīja, ka piena cena marta pirmajās dienās ir atkal sākusi pieaugt. "Ļoti ceram, ka tas varētu nozīmēt, ka mēs varēsim runāt par īslaicīgu cenas kritumu, nevis tiešām par krīzi," teica Dzelzkalēja-Burmistre.

Vienlaikus viņa arī uzsvēra, ka piena cenas pieaugums saimniecībām ir atšķirīgs, un to ietekmē tas, kam piens tiek piegādāts.

Pēc Dzelzkalējas-Burmistres teiktā, piena cenas amplitūda šobrīd Latvijā ir ļoti liela - no 22 līdz 46 centiem par litru piena.

Tāpat "Zemnieku saeimas" pārstāve atzīmēja, ka piensaimniekiem vēl labā atmiņā ir iepriekšējā piena krīze, kad cena pusgadu vai pat ilgāk bija ļoti zema, bet šādā situācijā saimniecībām ir grūti izdzīvot.

"Problēma mums ir sena. Baltijā mēs saražojam pienu vairāk, nekā patērējam. Mums ir jāeksportē, bet diemžēl produkti, kurus mēs eksportējam, ir vairāk industriālie produkti, lētāki produkti, tāpēc piena cena šeit visu laiku ir zemāka nekā vidēji Eiropā. (...) Kamēr mēs netiksim ārā no šiem industriālajiem, lētajiem produktiem, kamēr mēs neatradīsim jaunus, stabilus eksporta tirgus, krīzes Latvijas piensaimniecībā ir un būs," teica Dzelzkalēja-Burmistre.

Un ne visi zemnieki ar šo zemo iepirkuma cenu grib samierināties - saimniecības nespēj izdzīvot. Daļa nolemj - ganāmpulks jālikvidē. Arī Jānis.

"Šodien bēdīga diena ... likvidējam slaucamo govju ganāmpulku .Govis tiek krautas fūrēs ceļam uz Poliju . Izmantoju izdevību aprunāties ar poļu saimniekiem . Viņiem pārrēķinot no zlotiem uz eiro cenas ir šādas ...veikalā viens litrs piena maksā ap 90 centiem , uzpircējs maksā 55 līdz 57 centus , PVN piena produktiem esot 8 procenti," facebook raksta Jānis.

Māris: veikalos cenas aug, ne jau zemniekiem, valdībai pie vienas vietas mūsu zemnieki, veikalos jau litriga piena pudele maksā gandrīz 2 eiro, par tādu cenu neviens drīz nevarēs atļauties nopirkt pienu, tikai deputāti.

Andris: Nu re... Letiņi likvidē savus ganāmpulkus, jo strādā balstoties uz fanātismu nevis naudu. Poļi uzpērk mūsu gotiņas, ražo pienu atspērušies (ļoti par naudām nesūdzoties), un letiņi kā traki Lidlā izgrābj poļu pienu, jo tas ir lētāks kā vietējās pienapakas

Biruta: Sãp sirds par notiekośo. Kad vajag iegâdâties gotiņu, tâ arī maksâ naudu. Vai tieśâm bija jâlikvidê gotiņas, tâs valdìbas mainâs, būs jaunas direktīvas un kazi atkal būs jâsâk no jauna pievêrsties lopkopībai , piena ražośanai? Tas ir drausmīgi, Latvija pati var sevi pabarot, bet viss otrâdi, tik likvidêt.

Dace: Polijas pierobežā pie Lietuvas gan drīz katrā mājā ir liels ganālpuks.. tur cilvēki attīstās, gan fermas attīsta, gan jaunas tehnikas iepērk...viss iet uz izauksmi, bet ne Latvijā

Gaļina: Trakums! Priekš kam likvidēt zaru,uz kura sēž?! Lopi vajadzīgi Latvijā, dzīvi,un piens arī visiem garšo.. Tā ir iznīcināšana Latvijas lopkopības,lai mākslīgos draņķus iesmērēt... Tāpat jau bez ko ēdam un ko dzeram...

Vineta: Ko izpārdot savas govis par agru mazliet pacietības un viss ar laiku būs kārtībā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas