Māte šokā! Rīgā 10 gadus vecam bērnam liek maksāt 2000 eiro parādu

tautaruna.lv 2.jūnijs 2022, 2:00
 
f64.lv, Vladislavs Proškins
Pēc tēva nāves diviem bērniem Rīgas bāriņtiesa uzspiež nevēlamu nelaiķa mantojumu, kas sagādā pamatīgas problēmas, tai skaitā parādsaistības, raidījumam ziņo bērna māte. Bāriņtiesā uzskata, ka pieņemt mantojumu ir bērnu interesēs, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Raidījuma redakcijā vērsās rīdziniece Mārīte, kurai ir 10 gadus veca meita. Bērna tēvs, ar kuru Mārīte sen nedzīvo kopā, pirms kāda laika nomira. Nelaiķim ir arī cits, vecāks bērns no citas sievietes, kura nebija viņa laulātā. Tā kā abi bērni, tēvam dodoties aizsaulē, tobrīd bija nepilngadīgi, viņu mātes kārtoja formalitātes par tēva atstāto mantojumu.

Pēc tēva nāves bērniem mantojumā pienākas automašīna “Toyota Avensis”, reģistrēta taksometra firma, kas nebija uzsākusi reālu darbību, kā arī vērienīgas parādsaistības aptuveni 2000 eiro apmērā.

Ja piekristu pieņemt mantojumu, būtu jāmanto viss, arī parādi. Tieši parādu dēļ bērnu mātes iesniegumā lūdza Rīgas bāriņtiesai, kas pārstāv nepilngadīgo bērnu intereses mantojumu lietās, ļaut nepieņemt mantojumu, norādot, ka tas nav bērnu interesēs. Lūgumu bāriņtiesa noraidīja.

"Bāriņtiesa noraidīja mūsu lūgumu, norādot, ka ir jāpieņem mantojums, jo tas ir bērnu interesēs. Pieņemot mantojumu, manai meitai tika jau adresēta kreditora “Vita Credit” vēstule. Pastnieks vēl nobrīnījās - 10 gadus vecam bērnam parādsaistības? Jā, draudu vēstule, ka, ja mēneša laikā nesamaksās, piesaistīs piedzinējus," saka Mārīte.

Uzskatot, ka pieņemt mantojumu ir bērnu interesēs, bāriņtiesa norādījusi, ka iespējams pārdot nelaiķa automašīnu par aptuveni 6000 eiro, pēc kā nomaksājot parādu, bērniem paliktu aptuveni 4000 eiro.

Nesen nelaiķa vecākajam bērnam iestājās pilngadība. Tad abi mantinieki kopā ar mātēm devās uz Ceļu satiksmes un drošības direkciju (CSDD), lai pārrakstītu spēkratu uz vecākā bērna vārda, lai vēlāk automašīnu varētu pārdot. Pārreģistrācija gan bija nesekmīga, jo CSDD informēja, ka, lai gan automašīnas īpašnieks ir mirušais, tās turētājs ir nu jau bērnu mantotā, kopīpašumā esošā firma. Tāpat standarta numurzīmes automašīnai nav iespējams izsniegt, jo tai izdota taksometra licence. Lai automašīnu pārdotu, pilngadīgajam bērnam jāspēj rīkoties ar firmu, kas atstāta mantojumā un kas ir spēkrata turētāja. Firmai jāatceļ taksometra licenci un jāpārreģistrē automašīnu uz vecākā bērna vārda. Tomēr rīkoties ar firmu viens bērns nevar, jo viss mantojums ir abu bērnu kopīpašumā.

Ja bāriņtiesa uzskata, ka pieņemt mantojumu bija bērnu interesēs, nelaiķa jaunākā bērna māte uzskata, ka bāriņtiesai ir jāpalīdz atrisināt problēmas, lai automašīnu varētu pārdot un norēķināties ar kreditoriem. Taujāta, vai bāriņtiesa var palīdzēt “izstrēbt putru”, Rīgas pašvaldības iestādes pārstāve Ginta Subbota raidījumam pauda: “Mēs to par “putru” nesauktu, cilvēkiem ir iespējams konsultēties kaut vai ar juristiem un meklēt dažādus risinājumus. Bāriņtiesa šajā gadījumā nesniegs konsultācijas.”

Bāriņtiesā atzina, ka iestāde, uzgrūžot bērniem mantojumu, neiedziļinājās, vai ir kādi zemūdens akmeņi, kas varētu traucēt automašīnas pārreģistrācijai un pēcākai pārdošanai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:06

Jaunākās diskusijas