Iedzīvotājs uztraucas par gulbjiem Rīgā

tautaruna.lv 20.decembris 2020, 16:16
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Juglas iedzīvotājus līdz šim priecējis gulbju pāris, kas uzturējies mikrorajonā esošajā Velnezerā. Pazeminoties gaisa temperatūrai, ūdenstilpe aizsalusi, kā rezultātā gulbji spiesti pastaigāties pa ledu, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Skatītājs norūpējies par gulbju likteni, ja tiem vairs nav iespēja uzturēties ezerā. Dienestiem esot jāiesaistās un jānodrošina, lai ezers pilnībā neaizsaltu.

"Tur ir gulbju pāris, kas netiek pie ūdens. Izskatās, ka viens no putniem varētu būt traumēts. Sazinājos ar ornitologiem, viņi novirzīja uz Beinerta klīniku. Viņi mani pārsvieda pie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, tur pateica, ka jāzvana 112. Tur man teica, ka gulbis ir pietiekami stiprs putns, viņš ar knābi varot cauri ledum izsisties," pauž iedzīvotājs.

Ornitologs Dmitrijs Boiko, kurš norāda, ka gulbis ir gana gudrs putns, kurš izmanto cilvēku vēlmi viņu pabarot. Nakšņošanai gulbis izvēlēsies ūdenstilpi, kas nav aizsalusi.

"Rīgā par šo jautājumu nav jāuztraucas, ir tik daudz ezeru, upju, arī Rīgas līcis, kas neaizsalst. Tāpēc putniem ir spārni, lai viņi varētu pārlidot uz citu vietu. Kad Daugava aizsalst, cilvēkiem viņu kļūst žēl, baro gulbjus ar maizi. Tas, protams, iepriecina gulbjus. Viņi paēd tur, kur ir ledus, bet nakšņot lido citviet. Jāuztraucas būtu gadījumos, kad gulbis sēž uz ledus un nereaģē uz apkārt notiekošo, vai redzams, ka gulbis nevar piecelties," skaidro ornitologs.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

20.decembris 2020

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:07

Jaunākās diskusijas