"Tā ir taisnība": cilvēkus sabiedē tas, kā tiek ražots ūdens pudelēs

tautaruna.lv 30.marts, 12:44
 
Kaspars Krafts/F64
Daudzi cilvēki uzskata, ka pudelēs pildīts ūdens ir daudz veselīgāks, taču izrādījās, ka tā nav taisnība, raksta "Focus".

Daudzi cilvēki ir apņēmušies pārtraukt dzert veikalos nopērkamo ūdeni pēc tam, kad uzzinājuši, kā tas ir izgatavots. Par to stāsta "YouTube" kanāla "Mashed" autori.

Tukšas pudeles ne tikai piegružo mūsu planētu, un aptuveni 60 miljoni no tām katru dienu nonāk poligonos, bet arī nešķiet labākais risinājums, ja nepieciešams padzerties. Saskaņā ar jaunu PNAS pētījumu vidēji litrs šāda ūdens satur gandrīz ceturtdaļmiljonu nanoplastmasas fragmentu.

Pētnieki no Kolumbijas un Rutgersa universitātēm Amerikā analizēja piecus pudelēs pildīta ūdens zīmolu paraugus un atklāja, ka nanoplastmasas saturs tajos svārstās no 110 000 līdz 400 000 litrā, vidēji aptuveni 240 000.

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka lielākā daļa plastmasas nāk no pašām pudelēm, taču apgalvo, ka pašlaik nav zināms, vai plastmasas uzņemšana rada nopietnus draudus veselībai. Arī ūdens pudeļu izgatavošanas process ir izpelnījies kritiku, jo tas rada milzīgu atkritumu daudzumu.


"YouTube" kanāls "Mashed" dalījās ar plašāku informāciju.

“Nevajadzētu arī domāt, ka ūdens, ko dzerat no pudeles, ir daudz labāks par krāna ūdeni. Saskaņā ar "Food and Water Watch" datiem, 2009. gadā 52 procenti ūdens pudelēs tika iegūti no tiem pašiem publiskiem avotiem, no kuriem nonāk jūsu krānā. Līdz 2018. gadam šis rādītājs bija pieaudzis līdz 64 procentiem.

Un vēl sliktāk - ūdens pudelēs netiek pakļauts tiem pašiem procesiem un drošības standartiem, kas jāievēro valsts piegādēm."

Cilvēki bija pārsteigti par šo pētījumu.

“Mani vairāk uztrauc ūdens pudelēs nekā jebkas cits”, “Es domāju, ka ūdens pudelēs ir kaitīgāks videi nekā siers”, “Stāsts par ūdeni pudelēs ir šausmīgs, tā ir taisnība”, viņi rakstīja.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:44

Jaunākās diskusijas