Atklāts, kāpēc patiesībā griķi Latvijā kļuvuši tik dārgi

tautaruna.lv 19.novembris 2022, 10:12
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Neskatoties uz bagātīgo griķu ražu Latvijā, šī produkta cena ir pieaugusi. Organizācijas Zemnieku saeima priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja – Burmistre Latvijas Radio 4 raidījuma "Podrobnosti" ēterā sacīja, ka tas noticis Ukrainas kara dēļ.
Šobrīd Latvijā praktiski nenonāk Ukrainā, Baltkrievijā vai Krievijā ražotie griķi. Un tas ietekmē cenu. Savukārt vietējie zemnieki audzē griķus, bet galvenokārt sūta tos eksportam, stāsta Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Ja Latvijas ekonomika būtu slēgta, vietējie zemnieki varētu pilnībā apmierināt pieprasījumu, viņa norāda.

"Nākamsezon cena var kristies, jo tādas svārstības esam redzējuši arī iepriekš. Tieši tāpēc Latvijā griķus neaudzē tik lielos apjomos - nekad nevar zināt, par kādu cenu tos pārdosi. Ja tagad pārdod par 650 eiro, bija gadi, kad maksāja 100 eiro un pat mazāk. Šādos apstākļos zemnieki pat nevarēja atpelnīt investīcijas un strādāja mīnusos," sacīja Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa skaidroja, ka uz griķu sadārdzinājuma rēķina pelna nevis zemnieki, bet gan veikali. Vienlaikus viņa pieļauj, ka liela cenu kāpuma dēļ pieprasījums pēc griķiem var samazināties, kas novedīs pie cenu samazināšanās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:01

Jaunākās diskusijas