Atklāj pārtikas produktu, kas uzlabo garastāvokli

tautaruna.lv 30.oktobris 2021, 14:43
 
ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA
Uztura speciāliste, Krievijas Federālās biomedicīnas aģentūras (FMBA) profesore Margarita Koroleva atklāja, ka šokolāde var uzlabot garastāvokli un uzmundrināt. Tas ir saistīts ar triptofānu, vielu, kas veicina endorfīnu jeb "laimes hormonu" veidošanos, vēsta radio Sputnik.
Ārste šokolādi raksturoja kā produktu, kas uzlabo garastāvokli, un atzīmēja, ka pats tā nosaukums provocē endorfīnu izdalīšanos organismā.

Ēdot šo saldumu, cilvēks caur mutes dobuma receptoriem saņem prieku un baudu, pēc kā impulss virzās pa īsu ceļu uz baudas centru, "un endorfīni ir garantēti".

Koroļeva norādīja, ka vislabāk ir ļaut šokolādei izšķīst mutē, lai pilnībā izbaudītu tās garšu. Šis produkts ir "ikdienas prieka faktors", taču pārmērīgs patēriņš var būt bīstams. Speciāliste mudina apēst divus līdz trīs šokolādes gabaliņus dienā, lai uzmundrinātu sevi. Viņa arī ieteica izvēlēties saldumu, kurā kakao saturs ir vismaz 70-80 procenti.

"Pārmērīgs šokolādes patēriņš novedīs pie svara pieauguma, lēnām sāks veidoties insulīna rezistence, diētas nepalīdzēs cīņā ar lieko svaru, nav tālu arī citas negatīvas izmaiņas vielmaiņas procesā," brīdināja uztura speciāliste.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:30

Jaunākās diskusijas