"Piektdaļa personu, kam rosināja šādas lietas, paši ir atzinušies", turpina ķidāt čekas maisus

tautaruna.lv 20.novembris 2023, 13:15
 
MN
Ne visi "čekas maisi" vēl ir pilnībā publicēti un ne visi bijušie čekas zinōtāji ir atklāti. Irādās, ka liela daļa to, kuri līdz šim to mēģināja slēpt, pēc iepažīšanās ar lieta smateriāliem, paši atzīstas, ka ir sadarbojušies ar čeku.

Kristīne Jarinovska mikroblogošanas vietnē "X" raksta: "Kāpēc gan medijos uzsver, ka tiesās esot pierādīta sadarbība ar čeku vien mazā skaitā gadījumu, bet taupa uzslavas centīgajiem prokuroriem un noklusē, ka piektdaļa personu, kas rosināja šādas lietas, paši ir atzinušies, kad iepazīstināti ar materiāliem, un lūguši izbeigt lietu?

Precīzi LVA 2745. f. Sadarbība konstatēta 3,2%, nav 74,7%, atzinušies 19,1%. Jāuzsver - arī, ja lietā ir pretizlūkošanas informācijas automatizētās sistēmas DELTA vai līdzīgi materiāli, tad 'konstatēto' spriedumu īpatsvars palielinās vien par 1, bet atzīšanās - 4 procentpunktiem.

Atšķirīgu tendenci redzam, ja sadarbības ar čeku lietās ir tās aģentu kartotēkas kartītes, kas vēl sabiedrībai ir slepenas un nav publicētas arhīva internetā. Šādās gan atzīšanās īpatsvars pieaug par 23 procentpunktiem pret visām lietām, nekonstatējošo spriedumu - mazinās par 32.

Sadarbības ar VDK konstatēšanas lietās 2745 f. vairāk kā 95% gadījumu, kad lietā ir tās aģentu kartotēkas kartītes, ko nepublicē arhīva internetā, ir arī ieraksts personas un darba lietu reģistrācijas žurnālā, tāpēc likumdevējam jāizskaidro, kāpēc nolemts tās sabiedrībai noslēpt.

Likumdevējs tā saucamajā VDK likumā nolēma neizmantot Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra 1. fonda aprakstu lietu numerācijas sistēmu, nelietoja ģenerālklauzulas. Rezultātā arhīvs publicē vien dokumentus, ko Saeima liek "

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:23

Jaunākās diskusijas