Sieviete Otrā pasaules kara upuru piemiņas vietā pamana ko dīvainu

tautaruna.lv 14.augusts 2023, 3:30
 
Pixabay
Jelgavniece Marika ziņo par kādu negaidītu skatu netālu no piemiņas memoriāla, vēsta raidījums "Degpunktā".

Sievietes vēstule skan sekojoši: “Labvakar! Šodien devāmies ar ģimeni un savu mīluli pastaigā pa mežu Jelgavā, “Rafā”, un uzgājām dīvainu skatu. Tur ir Otrā pasaules kara upuru piemiņas vieta, kur ieraudzījām aiz pieminekļa, ejot trīs soļus tālāk, ka ir apglabāti kaķi, kas lika aizdomāties - vai tas ir atļauts un pieņemams? Mums tas likās ļoti dīvaini!” raksta sieviete.

Arī mēs dodamies uz Jelgavu un pārliecināmies, ka tik tiešām vien dažu metru attālumā no memoriāla fašisma terora upuriem parādījusies vēl kāda piemiņas vieta. Izskatās, ka tā ierīkota pavisam nesen. Abu fotogrāfijās redzamo rudo kaķu īpašnieki patiesi pacentušies, lai savu mīluļu kapu kopiņa būtu skaista un atbilstu vispārpieņemtajiem standartiem. Tomēr Marikas jautājums ir pamatots, un to uzdodam Pārtikas un veterinārā dienesta ekspertam.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterināro objektu uzraudzības daļas vecākais eksperts Ainārs Uļjans apstiprina, ka mājdzīvniekus nav atļauts apglabāt blakus memoriālam vai cilvēka kapavietai.

Normatīvie akti paredz trīs legālas iespējas, kā likvidēt mirušu lolojumdzīvnieku. Viena no tām ir apbedīšana specializētās kapsētās. Vēl viena iespēja ir dzīvnieka līķi kremēt.

Dzīvnieku kapsētas “Citi medību lauki” īpašnieks Kristaps Rūķītis stāsta, ka, dzīvnieku kremējot, tā īpašnieks atpakaļ saņem pīšļus. Ir pieejamas dažādas urnas, taču jāpievērš uzmanību, vai pakalpojuma sniedzējs ir legāls.

Šobrīd atzītas dzīvnieku krematorijas ir Jelgavā, Rīgā, Mārupes un Daugavpils novadā. Pelnus drīkst uzglabāt, izkaisīt vietā, kas saimniekam šķiet pieņemama, vai apbedīt dzīvnieku kapos. Trešā legālā iespēja atvadīties no dzīvnieka ir, to apglabājot savā īpašumā, tomēr jāņem vērā daudz būtisku faktoru. Piemēram, tam, lai dzīvnieka īpašniekam pašam pieder zeme, kurā lolojumdzīvnieku apglabā un tā nebūtu publiski pieejama. Tāpat kapa vieta nedrīkst atrasties tuvu daudzīvokļu ēkām, līķis jāaprok vismaz metra dziļumā, kā arī šī vieta nedrīkst atrasties blakus ūdens tilpnēm. Pats uz savas zemes, apbedot mīluli, nedrīkt uzstādīt arī pieminekli.

Ja kāds savā īpašumā pamana aprakstus dzīvnieku līķus vai tiem speciāli ierīkotas kapavietas, PVD aicina ziņot pašvaldības policijai. Par abu rudo kaķu atdusas vietu Jelgavas pašvaldības policiju neviens nebija informējis. Arī “Meža pētīšanas stacija”, kas ir īpašuma apsaimniekotājs, par jaunizveidoto kapavietu nezināja, tomēr atzīst, ka šāda situācija gadu gaitā nav radusies pirmo reizi un pūkaiņu atdusas vietai nāksies savu lokāciju mainīt.

“Pirmais, ko mēs noteikti mēģināsim, atrast saimnieku šai izveidotajai piemiņas vietai. Mēģināsim to risināt komunicējot, un es ceru, ka tā arī atrisināsies šī situācija, jo acīmredzot šiem cilvēkiem, kas to vietu ir tā izveidojuši, viņiem tas arī ir svarīgi. Aicinām kaķu kapavietas izveidotājus vai cilvēkus, kas viņus pazīst, sazināties ar īpašuma apsaimniekotājiem, lai kaķu mirstīgās atliekas tiktu apbedītas likumā noteiktajā kārtībā,” norāda “Meža pētīšanas stacija” Jelgavas informācijas centra vadītājs Andris Rimicāns.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas