Atklāj, ka Putins slepeni apbalvojis Prigožinu

tautaruna.lv 1.septembris 2023, 12:15
 
AFP/Scanpix/LETA
Grupējuma "Vagner" vadītājam Jevgeņijam Prigožinam, kurš nomira 23.augustā, bija daudzi Krievijas valsts apbalvojumi. Viņa vārds pat bija atrodams Krievijas prezidenta Vladimira Putina slepenajā dekrētā par "prezidenta administrācijas darbinieku" apbalvošanu, vēsta UNIAN.

BBC krievu dienesta žurnālisti noskaidroja, ka Prigožins atklāti nēsājis Krievijas varoņa zvaigzni, un kratīšanas laikā pēc dumpja pie viņa atrasts vairāk nekā ducis valsts apbalvojumu. Oficiāli Kremlis Prigožinam pasniedzis apbalvojumu tikai trīs reizes - divus ordeņus un medaļu.

Tā 2004. gadā Prigožinam tika piešķirta ordeņa Par nopelniem Tēvzemes labā II pakāpes medaļa, 2008. gadā - toreizējā prezidenta Dmitrija Medvedeva Draudzības ordenis, bet 2014. gadā pēc Krimas aneksijas un grupējuma "Vagner" izvediošanas ordeņa Par nopelniem Tēvzemes labā IV pakāpe.

Visos gadījumos Prigožins saņēma balvas par "darba panākumiem" un "daudzu gadu apzinīgu darbu", taču sasniegumi netika precizēti.

Slepenais dekrēts tika parakstīts 2006. gada 30. oktobrī, un tā numurs ir 1199, un tā nosaukums ir "Par Krievijas valsts apbalvojumu piešķiršanu prezidenta administrācijas darbiniekiem", taču tas netika oficiāli publicēts. Kopā ar Prigožinu apbalvojumus saņēma prezidenta lietu vadītājs Vladimirs Kožins un vēl 17 amatpersonas.

"Dekrēta nosaukums nozīmē, ka vai nu Prigožinam bija kaut kāds slēpts amats prezidenta administrācijā, vai arī viņi vienkārši "iemeta" viņa vārdu apbalvoto darbinieku sarakstā, lai nerakstītu viņam atsevišķu dekrētu," skaidroja advokātu biroja pārstāvis Sergejs Markovs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas