Francūži nevēlas pārdot vīna pudeli par 2 eiro – viņi izcērt vīna dārzus

tautaruna.lv 20.augusts 2023, 9:40
 
Ilustratīvs attēls / F64
Francijas reģionā Bordo vīndari gatavojas atbrīvoties no tūkstošiem hektāru vīna dārzu pieprasījuma samazināšanās un klimata pārmaiņu radīto grūtību dēļ. Par to ziņo Politico.

Bordo ir pazīstams kā viens no galvenajiem vīna reģioniem Francijā, kura produkti tiek augstu novērtēti. Taču, ņemot vērā ievērojamo sarkanvīna patēriņa samazināšanos, pieprasījuma samazināšanos no Ķīnas un ražošanas izmaksu pieaugumu klimata pārmaiņu dēļ, vietējie ražotāji sāk samazināt stādījumu skaitu.

Sarkanvīna patēriņa samazināšanās tendence Francijā turpinās jau vairāk nekā desmit gadus. Elitārās šķirnes joprojām atrod savus pircējus, taču pieprasījums pēc plašāk pieejamā sarkanvīna ir samazinājies. Līdz ar to arī cenas kritušās.

Daudziem audzētājiem izdevīgāk ir samazināt vīna dārzu platības un saņemt kompensācijas. Par katru izrauto vīna dārzu hektāru varēs saņemt aptuveni 6000 eiro.

Vīndari ir sašutuši, ka zemā pieprasījuma dēļ cenas jāsamazina tik ļoti, ka kvalitatīvu vīnu jāpārdod par 2 eiro. Pēc viņu domām, tas devalvē viņu darbu un grauj Bordo kā elitāra vīna reģiona tēlu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas