Ārste atklāj, kas saistībā ar Covid vakcīnām iedzīvotājus sagaida jau septembrī

tautaruna.lv 28.augusts 2022, 9:28
 
Kaspars Krafts/F64
Ārste Gundega Skruze-Janava mikroblogošanas vietnē Twitter atklāj, ka drīz Latvijas iedzīvotājiem būs pieejamas vakcīnas pret Covid-19, kas pielāgotas omikronam.
Ārste arī atklāj - ja kāds uzstāj, varēs vakcinēties arī esošajām vakcīnām.

"1) ap septembri jābūt jaunajām vakcīnām, kas pielāgotas omikronam. 2) ja kāds ļooooti uzstāj, var vakcinēties ar esošo, bet tad jauno varēs saņemt pēc 6 mēn (imūnkompromitēti cilvēki var jau pēc 3 mēn). 3) pārslimošana NAV analogs vienai vakcīnas devai," viņa raksta.

Ārste uzver, ka minētās vakcīnas varēs saņemt visi, kas vēlēsies.

"Būs prioritārās grupas, jo vakcinēšanas kapacitāte, bet saņems visi gribētāji," viņa piebilst.

Kā iepriekš vēstīts, Imunizācijas valsts padomes (IVP) sēdē secināts, ka rudens sezonā vakcinācija pret Covid-19 jāveic pēc sezonālās balstvakcinācijas principiem, kad katru sezonu tiek saņemta viena jaunākajiem vīrusa paveidiem pielāgota vakcīnas deva, un prioritāri jāvakcinē riska grupu pacienti.

Kā informē padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, lai gan Covid-19 sezonalitāte pagaidām nav noteikta, paredzams, ka arī šoruden var palielināties Covid-19 aktivitāte. To izraisīs pret SARS-CoV-2 jau iegūtās imunitātes mazināšanās, sezonalitāte un citu faktoru pievienošanās.

Tāpat pastāv augsta varbūtība, ka SARS CoV-2 vīrusa aktivitāte būs vienlaikus ar gripas un RSV jeb respiratori sincitiālo vīrusu cirkulācijas palielināšanos, un tas var radīt būtiskus veselības draudus riska grupu pacientiem, kā arī nopietnu slogu veselības aprūpes sistēmai. Paredzams, ka arī turpmākajās sezonās Covid-19 vakcīnas tiks pielāgotas atbilstoši cirkulējošajiem vīrusa variantiem, skaidro IVP.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:41

Jaunākās diskusijas