Zinātnieki šokē: Zeme varētu kļūt nederīga dzīvošanai

tautaruna.lv 28.augusts 2022, 16:11
 
F64
Zinātnieki uzskata, ka attāluma izmaiņas starp Zemi un Sauli izraisīs klimata pārmaiņas.

Mūsu planētai ir nedaudz eliptiska orbīta, kas nozīmē, ka tā negriežas ap Sauli pa apli. Vidēji attālums no Zemes līdz zvaigznei ir 150 miljoni kilometru. Bet mūsu planētas ovālās orbītas dēļ šis attālums visu gadu nepārtraukti mainās - no 147 miljoniem km līdz 152 miljoniem km. Un tajā pašā laikā vidējais attālums no Zemes līdz Saulei joprojām palielinās, tas ir, mūsu planēta attālinās no zvaigznes un tas galu galā novedīs pie klimata izmaiņām. Uz jautājumu: “Vai ir vērts par to jau uztraukties?” rakstā Live Science atbild astronoms no Kalifornijas universitātes, ASV.

Astronoms Braiens DiDžordžio no Kalifornijas universitātes Santakrusā uzskata, ka vidējais attālums no Zemes līdz Saulei pakāpeniski palielinās. Tas ir saistīts ar to, ka Saule lēnām zaudē savu masu, kā arī ar divu kosmisko ķermeņu savstarpējo gravitācijas ietekmi vienam uz otru. "Saulei, saskaņā ar prognozēm, atlikuši aptuveni 5 miljardi gadu, bet pienāks brīdis, kad zvaigzne sāks lēnām mirt un pirms tam Saule zaudēs apmēram 0,1% no savas masas. Lai gan tas nešķiet daudz, šis skaitlis ir salīdzināms ar Jupitera masu, kas ir 318 reizes smagāks par Zemi," saka DiDžordžio.

Pēc zinātnieka domām, Saule jau ir sākusi zaudēt savu masu, un Saules gravitācijas spēks vājinās, kas nozīmē, ka Zeme attālinās no mūsu zvaigznes par aptuveni 6 cm gadā. "Bet pagaidām neuztraucieties par to, tas joprojām ir pārāk mazs attālums," saka DiGiorgio.

Pēc zinātnieka domām, pakāpeniska planētas atdalīšanās no Saules vēl vairāk ietekmēs klimatu uz Zemes. Tas ir saistīts ar faktu, ka saules gaismas daudzums pakāpeniski samazināsies. "Lai gan gaismas daudzums samazināsies, tas nenotiks tik ātri, tas prasīs miljoniem gadu. Taču Saule evolūcijas gaitā mainīsies pati no sevis un ik pēc 1 miljarda gadu kļūs spilgtāka. Tas novedīs pie tā, ka uz planētas nonāks pārāk daudz siltuma un viss ūdens var pazust.

Ilgi pirms Saules dzīves ceļa beigām Zeme kļūs neapdzīvojama," saka DiDžordžio.

Savas evolūcijas beigās Saule pārvērtīsies par milzīgu sarkanu zvaigzni.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:18

Jaunākās diskusijas