Pētījumā atklāj, cik bīstama ir Coca-Cola dzeršana

tautaruna.lv 28.augusts 2022, 17:12
 
Freepik
Kolas dzērienu lietošana žurkām izraisīja neatgriezeniskus smadzeņu bojājumus un atmiņas problēmas, pētnieki raksta pētnieciskajā rakstā, kas publicēts žurnālā Experimental Gerontology.

Lai gan to, kas notiek žurku organismā, nevar tieši attiecināt uz cilvēkiem, jauns pētījums vēlreiz parāda, ka ir vērts ierobežot bezalkoholisko dzērienu lietošanu.

Katrā vecuma grupā žurkas tika sadalītas vēl divās daļās: pusei papildus ēdienam tika piedāvāts dzert ūdeni un bezalkoholisko dzērienu, bet otra puse, kontroles grupa, saņēma dzeršanai tikai ūdeni. Žurkas, kurām tika piedāvāta kola, varēja to dzert ad libitum , tas ir, tik daudz vai tik maz, cik viņi gribēja.

Pētnieku komanda mērīja katru dienu patērēto Coca-Cola daudzumu un žurku cukura līmeni asinīs.

Eksperimenta 57. dienā pētnieki sāka kognitīvos testus, kuros žurkas atrisināja labirintā balstītus uzvedības testus. Pēc desmit dienu testu atrisināšanas pētniekiem bija jāeitanizē žurkas un jāizņem to smadzenes analīzei. Tas ir vienīgais veids, kā atrast atšķirības starp kolu dzerošo un kontroles dzīvnieku smadzenēm.

Kontroles grupas žurkām smadzenes bija pilnīgi veselas, taču to nevar teikt par kolas dzērājiem.

Lai izpētītu saldo bezalkoholisko dzērienu lietošanas ietekmi uz žurku smadzenēm, pētnieki kā eksperimentu izvēlējās cilvēku vidū populārāko kolas dzērienu - Coca-Cola. Viņi sadalīja eksperimentā izmantotos dzīvniekus trīs grupās pēc vecuma: 2, 8 un 14 mēnešus veci.

Uzvedības testu laikā pētnieki atklāja, ka lielākajai daļai žurku, kas dzēra saldos dzērienus, īpaši 2 un 8 mēnešus veciem mazuļiem, bija sliktāka atmiņa un zemākas vispārējās kognitīvās spējas. Tas viņiem bija daudz grūtāk izkļūt no labirintiem, salīdzinot ar kontroles grupu.

Rūpīgāk apskatot žurku smadzenes, apstiprinājās, ka kolu dzerošajiem dzīvniekiem attīstījās dažāda veida paliekoši frontālās daivas bojājumi. Šī ir smadzeņu zona, kas kontrolē svarīgas garīgās funkcijas, piemēram, uzmanību, atmiņu un lēmumu pieņemšanu. Tika ietekmēts arī viņu hipokamps, kam ir liela nozīme gan atmiņas, gan mācīšanās regulēšanā.

Neiroloģiskie bojājumi nekad nav pozitīvi. Cilvēkiem frontālās daivas bojājumi ir saistīti ar personības izmaiņām un impulsivitāti, un hipokampa disfunkcija ir saistīta ar tādām slimībām kā trauksme, depresija, bipolāri traucējumi, šizofrēnija utt.

Svarīgi atcerēties, ka šis pētījums parāda ilgstošas ​​bezalkoholisko dzērienu lietošanas sekas. Ja žurkas būtu dzērušas Coca-Cola neregulāri - piemēram, dažas reizes mēnesī kā saldu uzkodu -, ietekme uz viņu smadzenēm nebūtu bijusi tik liela. Pētnieki domā, ka jaunāku un pusmūža žurku smadzenes pētījumā bija vairāk bojātas, jo atšķirībā no pieaugušām žurkām to smadzenes vēl nebija pilnībā attīstījušās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:55

Jaunākās diskusijas