"Gripa ir izsalkusi"; Latvijas ārsts brīdina par jaunām briesmām

tautaruna.lv 25.marts 2022, 17:30
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Pērn gripas gadījumu gandrīz nebija, jo cilvēki rūpīgi ievēroja visus Covid-19 ierobežojumus. Taču 2022. gadā slimnīcās nonāks cilvēki ar gripu un zarnu vīrusiem, LR4 ēterā sacīja Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs.
Viņš apliecināja, ka saslimstība ar Covid-19 samazinās, taču ar secinājumiem nevajadzētu steigties.

“Es nevēlos priecāties, kamēr neesam sagaidījuši silto laiku, jo diemžēl, kā jau rakstīja Slimību profilakses un kontroles centrs, mūsu pandēmiju ir nomainījusi [gripas] epidēmija. Diemžēl mūsu pilsētā bija viens no spilgtākajiem uzliesmojumiem: mēs redzējām, ka gripa sāk diminēt pār Covid-19. Nācās atvērt atsevišķu nodaļu gripas slimniekiem. Uzņemšanas nodaļā gadījās, ka diennaktī konstatējām līdz 20-25 saslimšanas gadījumiem ar gripu. Medicīnā viss nav tik vienkārši, lai varētu teikt, ka viss ir stabili, ”viņš teica.

Semjonovs piebilda, ka konstatēta tiek ne tikai gripa, bet arī zarnu infekcijas: “Ja atceraties, mēs runājām ne tikai par to, ka nav gripas kā vīrusu infekcijas, mēs praktiski aizmirsām par zarnu infekcijām, zarnu vīrusiem. Cilvēki bija pieraduši dezinficēt rokas, distancējās. Diemžēl šī ir vēl viena no tendencēm: no noguruma, varbūt ierobežojumiem, zināma drošība atkal tiek atstāta novārtā. Diemžēl mēs novērojam sezonālu zarnu slimību pieaugumu - tas ir neatgriezenisks process, visi to paredzēja, tikai nebija zināms, kurā periodā tas notiks. Paldies Dievam, šī pacientu plūsma nepalielinās strauji, zarnu vīrusa izplatība nav tas pats, kas gripa."

Tomēr, pēc viņa teiktā, bažas rada šī gada gripa. "Diemžēl gripa šogad ir ļoti izsalkusi. Es teiktu, ka mums tas bija ārkārtīgi negaidīti, jo tas notika bez pakāpeniska saslimstības pieauguma, kad gripas pacienti pēkšņi sāka "krist uz galvas". Diemžēl tas tika prognozēts, par to runāja medicīnas eksperti,” viņš skaidroja.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas