Kā tas var būt? Krievijas deputāta bizness Latvijā apiet sankcijas

tautaruna.lv 10.marts 2022, 18:45
 
f64.lv, Vladislavs Proškins
Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas Valsts domes deputāta, uzņēmēja Alekseja Ņečajeva bizness Latvijā neievēro sankcijas, turpinot pelnīt ES, atklājis “Bez Tabu”.

Atbalstot prokrievisko teroristu pārvaldīto Ukrainas teritoriju neatkarības atzīšanu, Ņečajevs, tāpat kā daudzi citi Krievijas Valsts domes deputāti, “izpelnījās” bargas ES sankcijas.

Aleksejam Ņečajevam pieder liela kosmētikas kompānija ”Faberlic”, kurai ir meitas uzņēmums Latvijā - smaržu un kosmētikas tirgotājs ”Faberlic Baltija”. Kompānijas apgrozījums 2020. gadā bija 20,6 miljoni eiro, peļņa - 835 tūkstoši eiro. Sankcijām būtu jāaptur Ņečajeva bizness ES, tomēr firma “Faberlic Baltija” radusi veidu, kā apiet sankcijas. Pēc sankciju piemērošanas klienti Latvijā saņēmuši ziņu, ka par pasūtījumiem norēķināties ar banku pārskaitījumiem vairs nevar, tāpēc “tehnisku iemeslu dēļ šobrīd pasūtījumu atmaksu var veikt, tikai izmantojot “PayPal”.” Par to raidījumam pastāstīja skatītāja, nu jau bijusī “Faberlic” kliente, kura vēlējās saglabāt anonimitāti. Viņa apzinās, ka, saņemot šo vēsti no “Faberlic Baltija”, daudzi nemaz nezina, ka norēķinu kārtība blēdīgi mainīta piemēroto sankciju dēļ. Bijusī kliente, solidarizējoties ar Ukrainu, nolēmusi nesadarboties ar uzņēmumu un aicina arī citus sekot viņas piemēram.

“Bez Tabu” žurnālists uzdevās par “Faberlic” preču tīkotāju un iztaujāja vairākus “Faberlic Baltija” pārstāvjus. Tikai personīgajās sarakstēs uzņēmuma pārstāvji stāstīja, ka “tehniskie iemesli”, kuru dēļ mainīta norēķinu kārtība, ir piemērotās sankcijas.

“Faberlic Baltija” pārstāve

Jā, mēs strādājam. Tiesa, tagad caur bankām sankciju dēļ pasūtījumus nevar apmaksāt, tas jādara ar ”PayPal” starpniecību. [..] Nezinu, cik ilgi, bet pagaidām strādājam.

Cita uzņēmuma pārstāve atklāja, ka pasūtījumu apmaksāšana ar “PayPal” starpniecību ir uz pašu klientu riska.

Eksperimenta nolūkā “Bez Tabu” žurnālistam izdevās veikt pasūtījumu ar “PayPal” starpniecību. Tāpat, kā liecina sarunas “Faberlic Baltija” pārstāvju un klientu sarakstē lietotnē “Whatsapp”, darījumus ar “PayPal” starpniecību, apejot sankcijas, izdodas īstenot ilgstoši, jau kopš sankciju piemērošanas brīža.

“Bez Tabu” komanda viesojās “Faberlic Baltija” birojā Vecrīgā, kur izvaicāja uzņēmuma pārstāvi. Viņa nenoliedza, ka sankciju slīcinātie ķepurojas, kā prot.

Cenšanās izdomāt veidus, kā veikt norēķinus, ir sankciju apiešana, kas nav akceptējama, pauda Kristaps Markovskis, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Naudas atmazgāšanas novēršanas un sankciju departamenta direktors. FKTK pārstāvis raidījumam pauda apņēmību sazināties ar Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) bāzēto starptautisko maksājumu kompāniju “PayPal” un ASV finanšu sektora uzraugiem, lai novērstu iespēju firmai apiet sankcijas, izmantojot “PayPal”.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:57

Jaunākās diskusijas