Cik ilgi balstvakcīnas nodrošina efektīvu aizsardzību pret smagu inficēšanos ar Covid-19?

tautaruna.lv 19.februāris 2022, 14:06
 
pexels.com
ASV Slimību profilakses un kontroles centrs publiskojis divus pētījumus, kuros izpētīts, cik ilgi pēc balstvakcīnas saņemšanas saglabājās tās efektivitāte pret Covid-19, vēsta "CNN".

Pētījumi liecina, ka "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" balstvakcīnas sniedz augstu aizsardzības līmeni pret smagu saslimšanu ar koronavīrusu.

Tomēr laika gaitā šī aizsardzība pret Covid-19 lēnām samazinās.

Pētījumā tika salīdzinātas divas cilvēkus grupas. Vieni, kuri saņēmuši divas vakcīnu devas, otri - trīs vakcīnu devas. Zinātnieki vēlējās noskaidrot, pēc cik ilga laika sāk samazināties vakcīnu efektivitāte.

Tika analizēti dati par ASV dzīvojošajiem, inficētajiem, vakcinētajiem cilvēkiem.

Dati liecina, ka tiem cilvēkiem, kuri bija saņēmuši Covid-19 balstvakcīnu, pastāvēja mazāka iespēja nokļūt slimnīcā.

Pētījumos pierādījas, ka četrus mēnešus pēc balstvakcīnas saņemšanas, tā efektivitāte lēnam samazinās. Piemēram, ja divus mēnešus pēc balstvakcīnas saņemšanas cilvēki inficējās ar Covid-19, tad tikai 9% saslimušie tika hospitalizēti. Savukārt četrus mēnešus pēc vakcīnās saņemšanas, teju 22% cilvēku nācās ievietot stacionārā. Lai arī efektivitāte laika gaitā samazinās, tā tomēr ir augstāka nekā pēc divu vakcīnas devu saņemšanas.

Tās personas, kuras bija saņēmušas tikai divas vakcīnas devas (pirms diviem mēnešiem) un inficējušās ar vīrusu, 29% gadījumu nācās hospitalizēt.

Kā ziņo pētījuma autori, tad iegūtie dati pierāda to, cik svarīgi ir saņemt balstvakcīnu pret Covid-19, lai sevi pasargātu pret smagu inficēšanos un hospitalizāciju.

"Šie atklājumi uzsver, cik svarīgi ir saņemt trešo mRNS Covid-19 vakcīnas devu, lai novērstu gan smagu saslimšanu, gan hospitalizāciju," ziņo pētījuma autori.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas