Novērst miljonu sirdslēkmju. Ārsts uzņēmies misiju

tautaruna.lv 28.augusts 2021, 19:06
 
Publicitātes foto
Slavenais amerikāņu kardiologs Džoels Kāns ir uzņēmies vērienīgu misiju - novērst vienu miljonu sirdslēkmju. Viņš neslēpj, ka to nav iespējams izdarīt tikai ar zālēm, bet ir jāmaina attieksme pret daudzām lietām dzīvē.
Attālināto lekciju laikā Latvijas ārstiem un farmaceitiem Kāns nesen dalījās ar savu praktisko pieredzi. Zinātnieka arsenālā ir ne tikai modernas zāles un uz zinātni balstītas ārstēšanas metodes, bet arī alternatīvās terapijas. Kardiologi sirds un asinsvadu slimības uzskata par tādu katastrofu, kuru var novērst.
Līdzīgi satiksmes drošības ekspertiem, kuri māca, kā izvairīties no sastrēgumiem un negadījumiem uz ceļa, amerikāņu kardiologs atgādina, ka nepareiza uztura un dzīvesveida paradumi bieži var būt slimības cēlonis. Tos mainot, var sasniegt daudz.

Izmaiņas sākas asinsvados

Jebkādu ārēju stimulu izraisītu slimību ir maz. Kad jauni apavi uzberž tulznu, ir skaidrs sāpju cēlonis. Tikmēr asins receklis, kas aizsprosto asinsvadu, par sevi bieži ziņo tikai tad, kad notiek katastrofa, piemēram, sirdslēkme vai insults.

Asins sarecēšanas traucējumi nav sajūtami uzreiz un ir kā bumba ar laika degli.

Asins sarecēšanas sistēma ir nepieciešama cilvēka ķermenim. Ja tās nebūtu, cilvēks varētu noasiņot līdz nāvei arī pēc iegriešanas pirkstā vai vieglas traumas. Taču asins recēšanas problēmās ir daudz briesmu.

Pandēmija nosaka jaunu pieeju trombozes profilaksei. Ir labi zināms, ka koronavīruss var izraisīt nopietnas komplikācijas, kad asins recekļi aizsprosto asinsvadus.

Kardiologi brīdina, ka šis vīruss ne tikai mērķē uz plaušu audu šūnām, bet iekļūst arī endotēlijā, asinsvadu iekšējos audos, kas var izraisīt sirdslēkmi vai insultu. To rāda arī Latvijas statistika, kas atklāj pārmērīgu nāves gadījumu skaitu cilvēku vidū, kuri vecāki par 50 gadiem.

Jaunībā viņš nolēma kļūt par ārstu

Analizējot saikni starp sirds un asinsvadu slimībām un asins recēšanas traucējumiem, ASV kardiologs Kāns ir ārstējis desmitiem tūkstošu pacientu. Uzsākot savu karjeru pirms 25 gadiem, amerikāņu zinātnieks paļāvās uz pieņēmumu, ka uztura pielāgošana un veselīgu dzīves paradumu attīstīšana varētu novērst asins recekļu veidošanos un novērst nāvējošu sirdslēkmi.
Daudzi pacienti ir pateicīgi viņam par to, ka viņš jaunībā izvēlējās kļūt par kardiologu.

Džoels Kāns ir veicis daudzas pētnieciskas, terapeitiskas, invazīvas procedūras - piemēram, balona angioplastiku (kad caur katetru asinsvadā ievieto nelielu balonu, kas to paplašina un tādējādi atjauno normālu asins plūsmu) un stentē (kad mazs asinsvads ir paplašināts) tiek izmantots tērauds vai kobalta sakausējums). Šīs minimāli invazīvās procedūras ir izglābušas daudzu cilvēku dzīvības.

Ierosina abu metožu kombināciju

Veicis iespaidīgu karjeru un kļuvis par ietekmīgu ekspertu, Kāns ir devis ievērojamu ieguldījumu sirds un asinsvadu slimību profilaksē Amerikas Savienotajās Valstīs. Viņš ir pārliecināts, ka tikai ar medikamentiem un sarežģītām procedūrām nepietiek, lai pasargātu pacientus no atkārtotām sirdslēkmēm un daļēja miokarda infarkta.

Kāns joprojām veic dažādus pētījumus par sirds slimību profilaksi, piemēram, pārskatot pacientu uzturu un ierosinot mainīt dzīvesveidu, viņš ir parādījis, ka ir iespējams aizkavēt sirds slimību vai to palēnināt.
Pētnieks ir sācis izmantot sirds slimību ārstēšanas programmas, pamatojoties uz uztura izmaiņām.

Pētījumi ir atklājuši, ka pastāv seši galvenie faktori, kas aizkavē sirds un asinsvadu slimību risku.
"Atmetiet smēķēšanu, iesaistieties fiziskās aktivitātēs un tādējādi samaziniet minēto risku pat par 92 procentiem," saka profesors Kāns.
“Un labākais vitamīns cilvēkam ir veselīgs dzīvesveids, kas palīdz novērst priekšlaicīgu nāvi.”

Amerikāņu kardiologs atgādina, ka dabā ir efektīvi līdzekļi, kas ir īpaši piemēroti artēriju ārstēšanai un aizsardzībai pret sirds slimībām. Var nosaukt granātābolus, ķiplokus, bergamotu, kuru augļus izmanto farmācijas un pārtikas rūpniecībā, kā arī zaļo tēju.
Pasaulē ir daudz sirdij un asinsvadiem draudzīgu augu, piemēram, dažādi salāti un zaļumi ar pretiekaisuma iedarbību, augļi un ogas, rieksti ar “labajiem” taukiem, sēklas, linu sēklas, avokado, kā arī pākšaugi, piemēram, lēcas un pupiņas.

Maltīte ar fermentētām pupiņām


Kāna nopelnus papildināja ne tikai izglītības programmas smadzeņu, sirds, kāju un citu svarīgu ķermeņa daļu trombozes novēršanai, bet arī iepazīšanās ar japāņu pārtikas kultūru un valsts iedzīvotāju ieradumu dot priekšroku ēdieniem, kas nāk par labu asinsritei un asinsvadi.


Šāds ēdiens ir natto, tas ir fermentētas sojas pupas, kuras japāņi labprāt ēd brokastīs.
Natto ir tradicionāls raudzēts ēdiens, kas vairāk nekā 1000 gadus tiek lietots uzlecošās saules zemē. To gatavo, fermentējot vārītas sojas pupas, un raugam izmanto īpašas baktērijas bacillus subtillus natto.
Šis ēdiens satur daudzas veselību veicinošas vielas, piemēram, K vitamīnu, olbaltumvielas, E vitamīnu, B vitamīnu, un vissvarīgākā sastāvdaļa ir ferments natokināze.


Tā ir bioloģiski aktīva viela, kas tiek uzskatīta par vienu no dabiskām alternatīvām asinsrites traucējumu un trombozes profilaksei. Salīdzinot ar citiem antikoagulantiem un fibrinolītiskiem līdzekļiem, natokināze neizraisa blakusparādības, tā viegli uzsūcas zarnās. Ir valstis, kurās natokināze ir iekļauta anesteziologu izmantotajās ārstēšanas shēmās.

Sajūsmināts par raudzēto sojas pupiņu lomu asinsvadu aizsardzībā, doktors Kāns nodibināja vienu no lielākajām augu uztura atbalsta grupām Amerikas Savienotajās Valstīs.

Kāns ir viens no pirmajiem ārstiem, kurš iedarbīgas profilakses stratēģiju apvieno ar modernām ārstēšanas metodēm, lai uzlabotu pacientu veselību un ilgtermiņa dzīvotspēju. Viņa ceļš uz labākā ārsta titulu sākās pēc Mičiganas universitātes pirmās klases medicīnas skolas beigšanas. Vēlāk viņš kļuva par Veinas štata universitātes klīniskās kardioloģijas profesoru un Oklendas Universitātes Viljama Bomonta Medicīnas skolas medicīnas asociēto profesoru. Lai labāk ārstētu pacientus, Kāns kļuva par pirmo ārstu pasaulē, kurš 2013. gadā saņēma Dienvidfloridas universitātes kardioloģijas sertifikātu. Kāns ir vairāku starptautisku bestselleru autors. Viņš ir uzrakstījis ļoti populārās grāmatas - “Risinājumi veselīgai sirdij” un “Mirušie līderi nesaņem prēmijas”. Žurnāls “Reader's Digest” ir viņam piešķīris Amerikas Sirds slimību profilakses programmas ārsta titulu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:45

Jaunākās diskusijas