Krapāne: Levits uz 150 cilvēku parakstītu vēstuli nav atbildējis pat formāli

tautaruna.lv 27.augusts 2021, 11:30
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Pēc konstatēta Valsts kontroles ētikas kodeksa pārkāpuma no otrdienas, 27.jūlija, darbu pametusi revīzijas iestādes komunikācijas daļas vadītāja Līga Krapāne. Nu viņa saistībā ar darba devēja rīcību vērsusies tiesā.

Viņa savā ierakstā kritizē Valsts prezidentu, norādot, ka uz viņas parakstīto vēstuli, kas esot bijis par iemeslu darba attiecību pārtraukšanai, viņš tā arī nav sniedzis atbalstu.

Vairāk par vēstuli lasi šeit.

Ekrānuzņēmums no Facebook

Līga šodien iesniedz prasību tiesā par darba devēja rīcību! Kā zināms Līgai Krapānei radās problēmas darbā pēc tam, kad viņa kopā ar 150 sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem parakstīja vēstuli, kurā valsts institūcijām uzdeva jautājumus par Covid, vakcīnām un testiem. Cilvēki! Līgai ir vajadzīgs mūsu atbalsts - uzmundrināsim viņu ar labiem vārdiem un vēlējumiem! Lai Dievs stāv klāt mums un Latvijai, sociālajā vietnē Facebook raksta Sandris Točs.

Maija beigās valsts augstākajām amatpersonām adresētā vēstulē vairāk nekā 100 cilvēku pauda aicinājumu "pārtraukt rīcību, kas vērsta uz sabiedrības sašķelšanos un vispusīgas informācijas nesniegšanu Covid-19 vakcinācijas jautājumos, kā arī par valsts pienākumu uzņemties atbildību". Izanalizējot vēstulē pausto, Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" faktu pārbaudes rīks "Re:Check" secināja, ka vēstulē vērstie iebildumi pret valsts politiku ir balstīti uz apgalvojumiem, kas neatbilst patiesībai vai ir izrauti no konteksta.

Vēstuli parakstījusi arī Krapāne, kas, kā aģentūrai LETA atzina valsts kontrolieris Rolands Irklis, bijis iemesls viņa un Krapānes domstarpībām. Rezultātā Krapānei tika izteikti divi rājieni un pazemināts darba vērtējums.

Valsts kontrolieris neslēpa, ka viņam bijušas domstarpības ar Krapāni par viņas parakstīto vēstuli, tomēr pusēm ilgstoši nespējot vienoties par to - bija vai nebija pareizi Valsts kontroles komunikācijas daļas vadītājai parakstīt vēstuli - Irklis piedāvājis vienoties par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu. Rezultātā Krapāne otrdien, 27.jūlijā, pametusi amatu. Irklis piebilda, ka Krapāne netika atlaista, bet viņa amatu pameta, uzsakot darbu Valsts kontrolē.

Krapāne gan aģentūrai LETA skaidroja, ka būtiski ņemt vērā juridisko pamatojumu viņas lēmumam uzteikt darbu Valsts kontrolē, proti, viņa amatu pametusi, balstoties uz Darba likuma 100.panta 5.punktu, kas paredz darbiniekam tiesības uzteikt darba līgumu, ja viņam ir svarīgs iemesls, kas, pamatojoties uz "tikumības un taisnprātības apsvērumiem", neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

"Likumā ir paredzēti būtiski apstākļi, kuri man neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības. Darba uzteikumā norādīju, ka šie apstākļi ir saistīti ar vēstules parakstīšanu, pēc kā saskāros ar necieņu un diskrimināciju, jo esmu paudusi viedokli," stāstīja Krapāne.

Viņa arī pauda apņēmību tiesāties ar Valsts kontroli, ja tā neatcels Krapānei iepriekš izteiktos divus rājienus. Pēc Krapānes stāstītā, pirmais rājiens izteikts par to, ka viņa parakstījusi vēstuli, bet otrs - par to, ka viņa atļāvusies minētajā jautājumā sniegt komentāru mediju pārstāvim. Krapāne uzsvēra, ka viņa vēstuli parakstīja kā sabiedrisko attiecību speciāliste, turklāt esot atvaļinājumā, savukārt ar mediju pārstāvi viņa runājusi kā privātpersona, nevis kā valsts amatpersona.

Tāpat Krapāne kritizēja valsts kontroliera sniegto vērtējumu par viņas profesionālo darbu. Pēc viņas stāstītā, ja iepriekšējā valsts kontroliere Elita Krūmiņa Valsts kontroles sabiedrisko attiecību daļas vadītājas darbu ik gadu vērtēja ar atzīmi "4", tad Irklis šo vērtējumu pazemināja līdz "2". "Domāju, ka tas ir subjektīvs vērtējums, kas balstīts attieksmē pret mani," piebilda Krapāne.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:01

Jaunākās diskusijas