Zinātnieki skaidro, cik ilgi vakcīnas var pasargāt pret Covid-19

tautaruna.lv 3.jūlijs 2021, 12:36
 
pexels.com
Ilgstoši cilvēki ir diskutējuši par to, cik ilga varētu būt vakcīnu efektivitāte pret Covid-19. Vai pēc kāda laika būs nepieciešama revakcinācija? ASV zinātnieki ir veikuši jaunu pētījumu, vēsta "People".

Pētnieki prognozē, ka tās personas, kuras ir izlimojušas Covid-19 un pēc tam saņēmušas "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnas, tiem ir izstrādājusies ilgstoša imunitāte un nebūs nepieciešama revakcinācija.

Pētījums liecina, ka "Pfizer" un "Moderna" vakcīna var gadiem ilgi pasargāt no inficēšanās ar Covid-19.

Pētījumā noskaidrojās, ka revakcinācija nebūs nepieciešama tik ilgi, kamēr neveidosies jaunas, spēcīgākas Covid-19 mutācijas jeb paveidi, kuri būs spēcīgāki par divām mRNS vakcīnu devām.

Vašingtonas Universitātes Medicīnas skolas pētnieki atklāja, ka vakcīnas cilvēku organismā pastāvīgi rada imūnreakciju un aizsargā pret Covid-19. Pētot vakcinēto cilvēku limfmezglu šūnas, pētnieki secināja, ka tās nepārtraukti cīnās pret Covid-19 infekciju, pat 15 nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas.

"Fakts, ka ķermeņa atbildes reakcija pret vīrusu turpinājās gandrīz četrus mēnešus pēc vakcinācijas, ir ļoti, ļoti laba zīme," medijiem atzina ārsts, imunologs Ali Ellebedijs.

Viņš skaidroja, ka ierasti šāda ķermeņa reakcija noris aptuveni vien divas nedēļas pēc vakcinācijas.

"Tā ir laba zīme tam, cik izturīga ir mūsu imunitāte pret šo vakcīnu."

Pētījumā netika pētīta "Johnson & Johnson" vakcīna, bet ārsts lēš, ka šai vakcīnai iedarbība nevarētu būt tik ilga, jo tā nesatur mRNS.

Lai nākotnē nebūtu nepieciešama iedzīvotāju revakcinācija, ārsts atzina, ka ir jācer, ka neveidosies jaunas, spēcīgākas Covid-19 mutācijas.

Jau vēstījām, ka infektoloģe Ludmila Vīksna kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" norādīja, ka šobrīd paredzamais vakcīnas iedarības laiks ir astoņi, deviņi mēneši.

"Nu, tagad jau saka, ka astoņi, deviņi mēneši varētu būt. Bet, ko es vēl gribu piebilst par šo laiku - daudzi vakcīnu speciālisti strādā pie kopīgas vakcīnas pret gripu un Covid-19," atklāj infektoloģe.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:14

Jaunākās diskusijas