Vai iespējams iegādāties fiktīvu Covid-19 potes sertifikātu?

tautaruna.lv 30.maijs 2021, 14:30
 
pexels.com
Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava atzina, ka vairāki pacienti ir lūguši pēc fiktīva vakcinācijas sertifikāta.

Ģimenes ārste atzina sacīja, ka darbā ir saskārusies ar vairākiem lūgumiem vai "pa draugam" varētu uztaisīt fiktīvu vakcinācijas sertifikātu.

"Tas ir noziegums, protams. Bet, ja ir pieprasījums, tad gan jau kaut kur ir arī piedāvājums," sašutusi par cilvēku bezatbildību ir ārste.

Ārste skaidroja, ka vakcinēšanās fakta esamību var ļoti viegli viltot un to būs grūti pierādīt, ka patiesībā persona nav saņēmusi poti.

"Visiem, kas domā, ka digitālie sertifikāti atturēs no krāpšanās: neatturēs!"

Viņa minēja, ka vakcinācijas faktu var viltot, ierasktot e-sistēma sērijas numuru, bet pašu poti izliet ārā, piemēram, podā.

Ārste atzina, ka būs cilvēki, kas tieši tā arī rīkosies. Tomēr, kā, lai šādus pārkāpējus pieķer? Nav zināms.

Kāds "Twitter" lietotājs atzina, ka ir ārsti, kuri arī pārdodot viltus slimības lapas.

"Nu, slimības lapas jau arī neesot grūti nopirkt, ja vajag. Ja ārsts var notirgot slimības lapu, kāpēc lai viņš netirgotu pošu sertifikātus? Ārsti jau arī ir mūsu sabiedrības daļa. Ja sabiedrība to akceptē, tad tā arī notiek," atzina "Twitter" lietotājs.

Savukārt vairāki medija lietotāji atzina, ka šāda prakse jau Latvijā tiek piekopta.

"Esmu jau dzirdējis, ka tie ĢĀ kas neatbalsta vakcinēšanos šāda veida fiktīvu vakcinēšanu veic." Ģimenes ārste atzina, ka šādiem mediķiem vajadzētu anulēt visu, sākot no sertifikāta līdz pat diplomam.

Vēl viena "Twitter" lietotāja minēja, ka viņai ir zināmi šādi gadījumi.

"Diemžēl tā ir. Pati zinu gadījumu, kad cilvēks saņem fiktīvu vakcinācijas sertifikātu, bet vakcīnas deva vienkārši izlieta ārā."

Savukārt kāda cita atzina, ka ir baumu līmenī dzirdējusi, ka šāds pakalpojums izmaksā ap 500 līdz 600 eiro. "Es nezinu nevienu personīgi, bet šis šķiet pietiekami ticami un ļoti, ļoti skumji."

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets vakar, 27. maijā, nolēma grozīt Epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, paredzot, ka visi individuālo pakalpojumu sniedzēji, kuru darbība ir ierobežota, no 1.jūnija varēs atsākt darbu, ja būs vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19.

Līdz ar to no 1.jūnija varētu strādāt arī skaistumkopšanas nozare un citi pakalpojumi, kas saistīti ar labsajūtu un izklaidi.

Savukārt no 15.jūnija cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, varēs piedalīties publiskos pasākumos, apmeklēt kafejnīcas, kino un teātra izrādes, koncertus, klubus un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot sejas maskas un neievērojot divu metru distanci.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:19

Jaunākās diskusijas