"Nereģistrēja manu Covid!"; latviete, atbraucot no Nepālas, sašutusi par paviršo uzraudzību

tautaruna.lv 30.maijs 2021, 12:00
 
Vladislavs Proškins/F64
Laikā, kad notiek centieni Latvijas sabiedrību pasargāt no Covid-19 “lipīgākā” Indijas paveida, nosakot ierobežojumos un aicinot tos ievērot, cer atgūt pirmskrīzes “normālo dzīvi”, tautiete Ligita stāsta par savu pieredzi, saslimstot ar Covid-19. Novērotie atbildīgo par koronavīrusa izplatības ierobežošanu misēkļi, viņasprāt, var novest pie vīrusa izplatības uzliesmojuma, vēsta raidījums ""Bez Tabu"

Ligita maija sākumā atgriezās no Nepālas, kur iekaroja Himalaju kalnu virsotnes. Atgriežoties dzimtenē, lidostā visiem, kā paredz kārtība, no savas kabatas bija jāapmaksā Covid-19 testa veikšana. Ligitas nodotajos analīžu paraugos konstatēja koronavīrusa klātbūtni. Lai no ārvalstīm Latvijā neievazātu Covid-19 “lipīgākos” paveidus, noteikumi paredz, ka ieceļojušajai personai, kurai konstatēta saslimšana ar Covid-19, obligāti jādodas ievērot karantīnu viesnīcā, un uzturēšanos tajā jāapmaksā no savas kabatas. Ligita bažījās, ka no Nepālas atvedusi Covid-19 “lipīgāko” Indijas paveidu. Tomēr pašas pieredze Ligitai liek šaubīties, vai par vīrusa izplatības ierobežošanu atbildīgie dara darbu godam. Viņu ļoti samulsināja pieredzētais, iznākot no lidostas policista pavadībā.

Ligita raidījumam norāda, ka viņai bija jāizvēlas viesnīca, kurā izolēties. Karantīnu Ligita pavadīja viesnīcā “Elephant Hotel” Rīgā.

"Kad to izdarīju, devos ārā no lidostas, un policista kungs teica taksistiem: “Mums ir Covid-19 pozitīvais! Kurš vedīs?” Vairāki taksisti atteicās, bet viens piekrita. Iekāpu taksī, bet tajā nebija nodalošās sienas. Viņš apsēdās pie stūres, es - aizmugurē. Viņam arī nebija maskas, man gan bija. Kad saņem apstiprinājumu, ka esi slima, nemaz nedomāju to novilkt! Pēc tam viņš taču vedīs citus klientus. Diez vai viņš to mašīnu pēc manis dezinficēja!"- stāsta Ligita.

Satiksmes ministrijā “Bez Tabu” norādīja, ka ieceļojošajiem patiesi pašiem jādomā, kā nokļūt no lidostas uz vietām, kur pašizolēties vai ievērot karantīnu. Ministrijā gan atgādināja, ka par drošības prasību ievērošanas uzraudzību taksometros atbild policija, tāpēc, ja reiz Ligitu līdz taksometram pavadīja likumsargs, viņam bija jāpārliecinās, vai pārvadātāja automašīna aprīkota atbilstoši noteikumiem un droši.

Ligita tklāj, ka viņai bijuši simptomi - divas dienas paaugstināta temperatūra un četras dienas klepus.

Kārtība nosaka, ka pēc analīžu rezultātu saņemšanas no laboratorijām par slimības izplatības ierobežošanu atbildīgajiem jāsazinās ar sasirgušajiem, jāsniedz norādes, kā rīkoties, jāapzina kontaktpersonas. Tāpat informāciju par saslimušo atrašanos nodod likumsargiem, kuriem jāpārliecinās, vai inficētais ievēro izolēšanās nosacījumus. Ligitu pārsteidz, ka atbildīgie ar viņu nesazinājās. Ja nebūtu tik apzinīga, varēja klīst apkārt un apdraudēt citus, turklāt par to pat īsti nevarētu viņu sodīt, jo, izrādās, saslimšana ar Covid-19 nekur netika fiksēta, sašutumu paužot, stāstīja Ligita.

"Saziņā ar ģimenes ārstu dakteris saka, ka manis nav sistēmā, nav Covid-pozitīvas šādas personas. Tad es zvanīju uz Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Teica, lai nosaucu vārdu, uzvārdu, personas kodu. Apstiprināja, ka neesmu sistēmā. Prasīja, no kurienes esmu atlidojusi. Teicu, ka no trešās pasaules valsts, Nepālas, kur tas smagais Indijas paveids. Sapratu, ka laboratorija, kas veic testus lidostā, pazaudējusi manus rezultātus. Sistēmā nav manu analīžu! Sanāk, ka esmu viesnīcā, dakteru nav, esmu tur nogulējusi piecas dienas, bet neviens nav pat pienācis, zvanījis. Nav neviena brīža, kad kāds pakontrolē. Nav pat runas par to, vai izeju ārā, bet gan par veselības stāvokļa uzraudzīšanu. Neviens nezina, ka mani jāuzrauga, jo neuzrādos sistēmā. Es tur varētu nomirt, mani atrastu apkopēja, kad nāktu uzkopt numuriņu, kad būtu beigušās manas uzturēšanās dienas viesnīcā!" - sašutumu neslēpj sieviete.

Saņemot informāciju no laboratorijām par pozitīvajiem gadījumiem, SPKC uzsāk saslimušo apzināšanu, sniedz norādes par tālāko rīcību, tiek noskaidrotas iepriekšējo dienu gaitas, noskaidrota informācija par simptomiem un ievāc informāciju par kontaktpersonām, par pareizu kārtību, informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vai SPKC saņēmis informāciju no laboratorijas par Ligitas saslimšanu ar Covid-19, un, ja tā, tad kāpēc nesazinājās ar sasirgušo, Arāja raidījumam nekomentē, vien norāda, ka darba apjoma dēļ no laboratorijām saņemto rezultātu reģistrēšana kopējā sistēmā var kavēties, tomēr piekrīt, ka tik ilga nereģistrēšana nebūtu laba prakse.

“E. Gulbja laboratorijas” pārstāve Džineta Dimante raidījumu informēja, ka misējies SPKC, jo laboratorija pēc Ligitas analīžu paraugu pārbaudes izdarījusi visu, kā pienākas.

Zvanu no SPKC, kuram bija jāseko drīz pēc saslimšanas ar Covid-19 konstatēšanas, Ligita saņēma, kad izolēšanās viesnīcā bija beigusies un Covid-19 izslimots.

"Beidzot zvanīja paši, teica, ka esmu Covid-pozitīva, stāstīja, kas man jādara, teica par izolēšanos. Atbildēju, ka jau esmu visu izdarījusi bez viņu palīdzības! Kad esmu vesela, sāk zvanīt un stāstīt, kas man jādara. Jautājums: valstī ir sakārtotība? No mums valsts pieprasa ievērot ierobežojumus, bet paši savu sistēmu nav sakārtojuši!" - pauž Ligita.

Par šādu pieredzi kritisks ir arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis. Viņaprāt, nepienācīga kontrole nekādi neveicina ātrāku Covid-19 krīzes pievarēšanu.

Pēc Veselības ministrijas (VM) datiem, no kopējiem Covid-19 gadījumiem Latvijā 93 procenti saistāmi ar Lielbritānijas paveidu. Savukārt “lipīgais” Indijas paveids līdz ceturtdienai, 27. maijam, konstatēts vienai personai. VM norāda, ka Indijas paveids ir ne vien ar paaugstinātu izplatīšanās spēju, bet arī no tā mazāk sargā iepriekš gūtā imunitāte. Tāpat VM norāda, ka Indijas paveids ir par maz pētīts, līdz ar to nav pilnvērtīgi novērtēta tā ietekme uz sabiedrības veselību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:12

Jaunākās diskusijas