Modinātājs, divi vadi un trotils: Valsts policija savā jubilejā atrāda 90. gadu "trofejas"

tautaruna.lv 28.novembris 2018, 17:38
 
Facebook/ekrānšāviņš
Valsts policija (VP) savā sociālā tīkla Facebook profilā publicējusi attēlu ar 90. gados laikus neitralizētu sprāgstierīci, kas izgatavota, izmantojot rūpnieciski ražotu trotilu un detonatorus, kā arī parastu mehānisko pulksteni.

VP norāda, ka noziedznieki paštaisītās sprāgstierīces izmanto gan izdarot slepkavības, gan īstenojot naudas izspiešanu un upuru iebaidīšanu. Pašizgatavoti spridzekļi bieži tiek izmantoti arī terora aktos. Šobrīd Latvijā policija ar tiem sastopas reti.

Likumsargi atzīmē, ka pagājušā gadsimta 90. gados krimināla rakstura sprādzieni bija salīdzinoši bieža parādība. Piemēram, gan 1993. gadā, gan 1994. gadā Latvijā tika reģistrēti ap 100 sprādzienu, 1995.-1996. gadā ap 80 sprādzienu.

Savukārt 1995. gadā, izmantojot spridzekļus, tika izdarītas piecas slepkavības.

VP skaidro, ka pašizgatavoto sprāgstierīču izplatību 90. gados sekmēja tas, ka no bijušās Padomju armijas krājumiem salīdzinoši viegli bija iegūstamas to izgatavošanai izmantojamās sprāgstvielas un detonatori.

Kārtības sargi atzīst, ka šī gada nogalē ne tikai Latvija atzīmēs savu simtgadi, bet arī viņi, VP, svinēs savu 100 gadu jubileju. "Tik lieliem svētkiem jāsāk gatavoties savlaicīgi. To darām arī mēs, uzsākot publicēt 100 policijas lietas simts gados. Šīs simtgades laikā policija Latvijā metusi kūleņus un mainījusies. Priekšmeti, fotogrāfijas un dokumenti ir šo pārmaiņu liecinieki," vēstīts ierakstā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:05

Jaunākās diskusijas